Članak

VARIETY SAZNAJE

Dokumentarac 'Kiss the Future' o ratnom Sarajevu ipak u utrci za Oscara

Kada je riječ o 97. ceremoniji dodjele Oscara, ona će biti održana u martu, a konačne nominacije bit će objavljene u januaru.

(Patria) - Dobitnici Oscara i najbolji prijatelji Ben Affleck i Matt Damon imat će priliku dobiti još Oscara za produkciju dokumentarnog filma "Kiss the Future", koji govori o konekciji građana Sarajeva i slavnog U2 benda.

Variety ekskluzivno saznaje da je Akademija odobrila pravo na dokumentarni film za razmatranje za predstojeću 97. dodjelu Oskara, prenosi Faktor.ba.

Odluka je uslijedila nakon početne odluke izvršnog odbora Akademije za dokumentarni odjel koja je film smatrala neprikladnim, navodeći nedostatak u ispunjavanju zahtjeva za svakodnevne projekcije u kinima prema propisima Akademije.

U proceduralnom pregledu, Komisija za dodjelu nagrada Akademije je ponovo ocijenila "Kiss the Future" kao dio svoje posvećenosti pravičnosti i uključivanju u procesu prihvatanja nominacija.

Komisija je na kraju poništila prvobitnu odluku, navodeći objavljivanje filma na više od 100 ekrana na više tržišta kao dokaz njegove široke namjere prikazivanja, što je u skladu s ciljem Akademije da podstiče pozorišna iskustva za filmske gledaoce.

Preokret naglašava trajni presedan unutar Akademije, gdje se početne odluke o podobnosti mogu promijeniti kako bi se osiguralo da se poštuje duh misije Oscara.

Film "Kiss the Future", u režiji Nenada Cicin-Šaina, istražuje otpornost građana Sarajeva tokom agresije na BiH, s posebnim fokusom na angažman benda U2 u podizanju globalne svijesti o dešavanjima u našoj zemlji.

Film "Kiss the Future" premijerno je prikazan na 73. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u februaru 2023., a u kinu ga je pustio AMC Theaters u februaru 2024.

Kada je riječ o 97. ceremoniji dodjele Oscara, ona će biti održana u martu, a konačne nominacije bit će objavljene u januaru.

#BenAffleck #BiH #dokumentarnifilm #film #MattDamon #Oscar