Članak

MOŽE LI BOŠNJAK BITI ZAMJENIK

SIPA skoro obezglavljena, ministri Trojke 'u svom svijetu': Glavnu riječ ipak vodi Nešić - najbolji kadar iz Rs-a!?

Piše: A. Čorbo-Zećo

Obesmišljavanje državnih institucija uz SNSD i HDZ BiH vješto, svjesno ili nesvjesno, vrše i predstavnici Trojke u Vijeću ministara, koji ne znaju, ne mogu i nemaju viziju kako se sistem gradi.

Njihova servilnost prema zahtjevima iz Republike srpske i onih koji dolaze iz HDZ-a najviše šteti državi BiH.

Najočitiji primjer toga je Državna agencija za istrage i zaštitu. Faktički ta najznačajnija državna policijska agencija dugo je u rukama kadrova koji ili nisu dorasli funkcija ili jednostavno rade po političkim nalozima.

Trenutno ova agencija nema ni direktora ni zamjenika (!?). Istina je da Darko Ćulum obavlja funkciju direktora, jer zakon kaže da direktor ostaje na dužnosti sve do razrješenja, ali je istina i da mu je istekao mandat, a da je uslove za penziju ostvario i prije prošlog mandata!

Prijedlog ministra sigurnosti, Nenada Nešića, koji je predložio Slobodana Radinkovića direktora SIPA-e ne dolazi na dnevni red, jer partneri odbijaju podržati njegovu kandidaturu. Ali dalje od blokada imenovanja niko ne ide. Jednostavno, odgovor ne postoji.

A, posebna priča je bila i bit će izbor zamjenika SIPA-e. Nakon što je Vijeću ministara BiH trebalo tri mjeseca da razriješi bjegunca Zorana Galića (HDZ) s ove dužnosti, na kraju smo saznali da je HDZ-u bilo važno samo da se Galić razriješi po vlastitom zahtjevu.

I nakon trakavice koja je potrajala skoro tri mjeseca otkako je Galićev advokatski tim podnio zahtjev za prijevremeno razrješenje zbog ispunjenja uslova za penziju, upravo po tom zahtjevu ga je Vijeće ministara BiH i razriješilo.

Hvalio se Nešić da je on pokrenuo smjenu, što nikako nije mogao, jer Nezavisni odbor nije pokrenuo disciplinski postupak. Ali, o priči Galić se skoro sve zna, a glavnu ulogu i za imenovanje direktora SIPA-e ima upravo Nešić za kojeg je Elmedin Konaković kazao da je najbolji kadar od ministara iz Rs-a. Ali, taj najbolji kadar želi trećerangiranog Radinkovića kojeg su mediji označili kao osobu koja je kontaktirala i pripada nekom kriminalnom miljeu.

Pa, od kako je 16. septembra zaprijetio da ako ne bude dogovora o direktoru SIPA-e, neće biti nikakvog drugog imenovanja u BiH , sve je utihnulo! Niko nije zatražio istragu, provjere, dok se Nešić uhvatio Radinkovićevog pristupa tajnim informacijama koji je dobio 2021. godine i samim time, prema Nešiću, je prošao sve sigurnosne provjere.

Javnost ne zna da li se vrše neke nove provjere niti ministri govore o tome, a situacija u SIPA-i postaje sve teža.

Sada se postavlja opravdano pitanje, koliko su ministri iz reda Bošnjaka sposobni da se izbore za funkciju zamjenika SIPA-e, kojeg Bošnjaci nemaju od 2008. godine, a računajući da je na čelu SIPA-e Srbin, kao i na čelu Specijalne jedinice.

Imaju li snage ispraviti ovu nepravdu i na rukovodeće mjesto postaviti Bošnjaka, nećemo saznati brzo. Jer sudeći po imenovanju direktora, a i razrješenju bjegunca Galića za sve im treba više mjeseci.

#aktuelno #Ćulum #Galić #HDZ #Konaković #Nešić #Radinković #SIPA #SNSD #Trojka
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');