Članak

INDICIJE POSTOJE

I dalje bez konkretnih dokaza o boravku ruskih i moldavskih državljana u BiH

Prema saznanjima moldavske obavještajne službe, postoje indicije o boravku ruskih i moldavskih državljana u BiH i saradnji s bh. državljanima. Istraga će pokazati postoje li i dokazi

Foto: Federalna.ba

(Patria) - Prema saznanjima moldavske obavještajne službe, postoje indicije o boravku ruskih i moldavskih državljana u BiH i saradnji s bh. državljanima. Istraga će pokazati postoje li i dokazi, piše Federalna.ba.

Šta se radi u vezi s tim, prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almir Džuvo informisao je članove Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Saznanja i indicije o boravku i obuci ruskih i moldavskih državljanja u BiH, preciznije Rs - postoje. O konkretnim dokazima u javnost se ne izlazi.

Iza zatvorenih vrata Komisije za nadzor nad radom OSA-e, saznaje Federalna TV, govorilo se o evidenciji ulazaka ruskih i moldavskih državljana u BiH, ali i satelitskim snimcima sumnjivih lokacija u Rs.

U fazi istrage detalji su nedostupni. Članove Komisije o indicijama je informisao njen prvi čovjek Ilija Cvitanović.

- Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati više informacija - ja ne želim ovo dovoditi u politički kontekst jer će to uznemiriti javnost i ići ćemo u krivom smjeru - rekao je Cvitanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Albin Muslić ističe kako je jako teško govoriti o ovome jer nemaju konkretne dokaze.

- U toku je istraga da se predmetne indicije ispitaju, tek nakon toga možemo konkretnije izaći u javnost s određenim informacijama u vezi s predmetnim kampovima ili centrima za obuku, kako se nazivaju - naveo je Muslić.

Prema nezvaničnim informacijama, prezentovana je fotografija lokacije u blizini Banje Luke na osnovu satelitskih snimaka, koja bi mogla biti mjesto obuke stranih državljana u saradnji sa domaćim.

Podsjećamo, o spornim obukama u BiH i ranije su govorili državni ministi. Pojedini su to doveli i u vezu s politikom Rs.

- Nisam želio da izlazim u javnost, čuo sam se s direktorom OSA-e BiH i dogovorili smo se da ne izlazim u javnost, da oni rade na tom predmetu i ja sve ono što mogu da kažem je da je to tačno - ima toga u Rs i u vezi je s jednim od visokih zvaničnika iz Rs - kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Na štetnost ovakvih izvještaja ukazala je i Ambasada SAD-a u BiH, uz pitanje je li rukovodstvo Rs istinski posvećeno provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija i evropske orijentacije. Prozvani sve demantuju.

- Kamp nije igla da se može sakriti. Da takvo nešto zaista postoji, valjda bi nas Moldavija obavijestila, zatražila informacije, upozorila ili uputila protestnu notu. Nikada ni slova od njih nismo dobili - kazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Zanimljivo je da demantuju postojanje kampova, iako informacije govore tek o pojedincima. Da li su saznanja tačna provjerit će istraga.

Inače, Komisija je dala prijedlog povećanja budžeta za 20 posto da bi OSA mogla pravovremeno i efikasno odgovoriti izazovima.

#BiH #Kampovi #Moldavija #ObavjestajnoSigurnosnaAgencijaBosneIHercegovine #osa #politika