Članak

VIŠE KRIVIČNIH DJELA

Tužilaštvu BiH i SIPA-i podnesena krivična prijava protiv Konakovića: Odaje tajne podatke, vrši vlastite istrage

(Patria) - Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimile su krivičnu prijavu protiv Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Naroda i pravde zbog više krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH i Zakona o zaštiti tajnih podataka.

U prijavi se navodi da je Konaković u javnom prostoru govorio da iza napada na Ured visokog predstavnika i Ustavni sud stoje strukture koje su saradnici BIA-e, a koji su u institucijama BiH i koje rade po nalogu BIA-e.

„Ovih dana se vrlo ozbiljno bavimo analizama da vidimo ko je taj ubačeni element, ko je špijun koji se predstavljao zaštitnikom bh. interesa, a istovremeno s Dodikom ljulja i Ustavni sud i OHR. Predstavlja se kao pripadnik probosanskog bloka, a radi u interesu Srbije. Ima ih više starih KOS-ovaca koji su još iz tog sistema i koriste benefite što se nikada sa njima nismo obračunali do kraja, što ih nismo sklonili iz sistema, što imaju utjecaj na donošenje odluka kod predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kod Željke Komšića“, kazao je Konaković između ostalog.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Konaković priznao da „svjesno pomaže u učinjenju više krivičnih djela, ali i da čini krivična djela iz KZ BiH i to: odavanje tajnih podataka, neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, pomaganje s umišljajem u učinjenjenju krivičnog djela, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravnojnim ili parapolicijskim formacijama, špijunaža.
Napominje se da Konaković nema pristup tajnim podacima svih stepena.

„Ovo što je u javnosti izjavio Konaković predstavlja najviši stepen tajnih podataka i spada u „tajne“ najvišeg stepena tajnosti, za koje Konaković ni po kojem osnovu nema pristup i te je informacije mogao dobiti samo i isključivo na nezakonit način“, navodi se.

Ističe se da Konaković provodi neku svoju istragu i to potkrepljuje izjavom „kada prikupim još dodatnih informacija“.

„Istragu i prikupljanje informacija mogu vršiti samo ovlaštena službena lica, tužioci i policijski službenici, a ne ministar vanjskih poslova i predsjednik političke stranke“, navodi se u prijavi u kojoj je zatraženo hitno postupanje SIPA-e i Tužilaštva BiH.

#Aktuelno #ElmedinKonaković #SIPA #Tuzilastvo #krivičnaprijava
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');