Članak

POTPISANO PISMO NAMJERE

Hrvatska kupuje nove njemačke tenkove Leopard, a stare šalje Ukrajini

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, general-pukovnik Tihomir Kundid u službenoj su posjeti Njemačkoj.

(Patria) - Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, general-pukovnik Tihomir Kundid u službenoj su posjeti Njemačkoj.

Sastali su se s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom, a nakon toga i s predstavnicima kompanije Rheinmetall AG, njemačkog proizvođača oružja i vojne opreme.

Tokom bilateralnog sastanka u Saveznom ministarstvu odbrane, Anušić je naglasio da je Njemačka značajan partner Hrvatskoj u području odbrane te kako je prioritet dodatno jačati i proširiti tu saradnju.

Glavna tema sastanka bila je opremanje i modernizacija Hrvatske vojske, s naglaskom na nabavku novih tenkova Leopard 2A8.

Njemačka je, naime, pozvala Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabavke glavnog borbenog tenka Leopard 2A8.

Ministri Anušić i Pistorius stoga su danas potpisali Pismo namjere kojim su iskazali spremnost dvije države da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci isporuči 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješadije M-80, uključujući rezervne dijelove i municiju, te da se finansijska sredstva koja će Hrvatska dobiti od Njemačke za te tenkove i borbena vozila iskoriste za nabavku novih njemačkih Leoparda 2A8.

Za taj iznos, naime, umanjila bi se ukupna cijena novih Leoparda 2A8. S obzirom na potrebe Hrvatske vojske, Hrvatska namjerava nabaviti do 50 novih Leoparda 2A8.

Svi ostali detalji bit će poznati nakon potpisivanja ugovora. Dodatna vrijednost ovakvog modela nabavke je pomoć Ukrajini u njihovoj borbi protiv ruske agresije.

Anušić je poručio da je ovaj model nabavke Leoparda 2A8 pogodan za sve tri uključene strane - Hrvatsku, Njemačku i Ukrajinu.

- Ovo je jedan od većih i značajnijih projekata modernizacije Hrvatske vojske, uz sve projekte modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice, došli smo do jačanja naših oklopnih snaga, naših tenkovskih bojni.

Kao što je dobro poznato, Leopard je jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji tenk zapadne njemačke proizvodnje i Hrvatska će biti u potpunosti opremljena upravo ovim tenkovima - rekao je Anušić.

Dodao je da je Vlada Hrvatske dala saglasnost na pismo namjere koje je upućeno od strane njemačke Vlade te kako će vrlo brzo započeti realizaciju tog projekta.

#tenk #Leopard #Njemačka #Region #Hrvatska