Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK

Bolivija: Evo Morales tvrdi da je preživio pokušaj atentata

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales izjavio je da je preživio pokušaj atentata u nedjelju nakon što su neidentifikovani muškarci otvorili vatru na njegov automobil.

(Patria) - Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales tvrdi da je preživio pokušaj atentata u nedjelju nakon što su neidentifikovani muškarci otvorili vatru na njegov automobil.

Nije povrijeđen u navodnom napadu koji je ubrzo postao najnovija žarišna tačka u borbi za moć između bivšeg vođe i njegovog bivšeg štićenika koji je postao rival, sadašnjeg predsjednika Luisa Arcea, javio je AP.

Morales (65) je okrivio vladu predsjednika Arcea za izljev nasilja, rekavši da je to dio koordinisane kampanje vlasti da ga sklone iz politike.

Incident se poklapa s raskolom unutar vladajućeg Pokreta za socijalizam (MAS). Morales i Arce, njegov bivši ministar ekonomije, bore se da vode stranku na izborima sljedeće godine.

"Ovo nije izolovan incident. To je jasan dokaz da se suočavamo s fašističkom vladom koja ne oklijeva da napadne život bivšeg predsjednika Eva Moralesa", navodi se u saopštenju Moralesovog bloka podijeljene stranke MAS.

U saopštenju se ističe da su dva vozila sa teško naoružanim muškarcima obučenim u crno iz zasjede napala na Moralesov konvoj. Meci su prošli samo nekoliko "centimetara" od glave bivšeg predsjednika, navodi se.

Predsjednik Arce je osudio napad i zatražio istragu. Zamjenik ministra sigurnosti Roberto Rios insistirao je da policija nije djelovala protiv bivšeg predsjednika. Rekao je da vlasti istražuju teoriju da je Morales izveo "mogući napad na samog sebe", navodeći optužbe koje se vrte u vladi da je Morales organizovao napad kako bi pomogao vlastitom političkom bloku.

Morales je u nedjelju u svojoj sedmičnoj radio emisiji opisao napad na svoj konvoj. On je radio voditelju rekao da su muškarci s kapuljačama, dok je odlazio od svoje kuće, ispalili najmanje četrnaest hitaca u njegov automobil, ranivši njegovog vozača.

- Arce će ostati upisan kao najgori predsjednik u historiji - rekao je Morales, opisujući napad kao dio zavjere Arceove vlade da ga otjera iz politike. "Pucanje u bivšeg predsjednika je posljednja kap koja je prelila čašu."

Dok su se snimci sa mobilnog telefona širili internetom na kojima se vidi Moralesov vozač kako krvari iz potiljka, njegove pristalice su pozivale na masovne skupove kako bi pokazali bijes.

Na snimku snimljenom iz unutrašnjosti automobila, Morales sjedi na suvozačevom mjestu i drži telefon na uhu dok vozilo krivuda po cesti, a ženski glas traži pomoć.

Na snimku se vidi kako je prednje vjetrobransko staklo automobila napuklo od najmanje tri metka i razbijeno je zadnje vjetrobransko staklo. Može se čuti kako Morales govori: "Papacho je upucan u glavu", na svoj telefon, misleći na svog vozača.

#Bolivija #evomorales #Atentat #Svijet