Članak

SARAJEVO

Preminuo dr. Manojlo Babić, ugledni univerzitetski profesor i ekonomski stručnjak

(Izvor: Ira Babić)

(Patria) - U petak, 25.10. 2024. godine, u Sarajevu je u 91. godini preminuo prof. dr. Manojlo Babić.

Cijeli svoj život je posvetio ekonomskim naukama, a ostat će upamćen kao jedan od najeminentnijih ekonomskih stručnjaka u bivšoj Jugoslaviji, a i poslije na prostoru novonastalih država proisteklih nakon raspada Jugoslavije. Zadnju deceniju svog života, zajedno sa prof. dr. Mirkom Puljićem i prof. dr. Azizom Šunje, posvetio je izradi Reforme sistema upravljanja javnih preduzeća u BiH i njihovom jačanju, kao uslovu dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Ugledni univerzitetski profesor i ekonomski stručnjak Manojlo Babić, rođen je 03.06.1934. godine u selu Vojskova, opstina Kozarska Dubica.

Ekonomski fakultet je završio u Sarajevu i postao asistent, a nakon doktorata (koji je spremao u Nothingemu u Velikoj Britaniji), dobija mjesto vandrednog a zatim redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Prije nego što će preuzeti funkciju dekana ove visokoškolske ustanove, prof. Babić obnašao je dužnosti direktora Ekonomskog instituta te direktora Instituta za Organizaciju.

Kao profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu predavao je predemete; Organizaciju i Menadžment. Napisao je brojne udzbenike, knjige i naučne radove. Na vrhuncu karijere u Beogradu sa čuvenim ekonomskim ekspertom prof.dr. Ljubomirom Madžarom, imao je zajedničku firmu MB Centar, u kojoj su njih dvojica radili projekte za prestruktuiranje starih socijalistickih preduzeća u moderne kompanije novog doba tržisne orjentacije.

Prof. dr. Manojlo Babić će biti sahranjen u utorak, 29.10.2024. godine u 14:15 sati na gradskom groblju "Bare" u Sarajevu.

#BiH #Sarajevo #ManojloBabić #KozarskaDubica #MirkoPuljić #AzizŠunja #LjubomirMadžar #MBCentar #Ekonomija #Reforma #EU