Članak

ČELNIK EVROPSKOG VIJEĆA

Michel pozvao na hitnu istragu rezultata izbora u Gruziji

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je jučer na hitnu i transparentnu istragu o navodnim neregularnostima tokom parlamentarnih izbora u Gruziji i najavio da će to pitanje uvrstiti u agendu samita EU u novembru.

(Patria) - Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je jučer na hitnu i transparentnu istragu o navodnim neregularnostima tokom parlamentarnih izbora u Gruziji i najavio da će to pitanje uvrstiti u agendu samita EU u novembru.

- Dobili smo preliminarnu procjenu OSCE/ODIHR-a i pozivamo Centralnu izbornu komisiju i druge relevantne organe da ispune svoju dužnost i brzo, transparentno i nezavisno istraže i razmotre izborne prekršaje i navode. Ova navodna kršenja moraju biti ozbiljno istražena i eliminisana", naveo je Michel, prenosi gruzijski portal IPN.

Prema njegovim riječima, Evropska unija i dalje poziva rukovodstvo Gruzije da pokaže snažnu posvećenost putu zemlje ka Evropskoj uniji.

"Ponavljamo poziv Evropske unije rukovodstvu Gruzije da pokaže svoju snažnu posvećenost putu zemlje ka EU, u skladu sa zaključcima Evropskog vijeća u junu i oktobru. Konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra sada je najvažniji", navodi se u saopštenju.

Izborna komisija u Gruziji saopštila je jučer da je vladajuća partija Gruzijski san osvojila na izborima gotovo 54 posto glasova, što opozicione stranke osporavaju. Izborni posmatrači također su prijavili značajna kršenja izbornog procesa.

"Izbori u Gruziji održani su u polarizovanom i restriktivnom okruženju koje je podrilo inkluzivnost, transparentnost i pravičnost, što je značajno ugrozilo demokratski integritet izbornog procesa", navodi se u saopštenju Evropske mreže organizacija za praćenje izbora ENEMO, prenosi gruzijski portal IPN.

#Aktuelno #Gruzija #CharlesMichel #EU #OSCE #GruzijskiSan #Izbori #Demokratija #Istraživanje #Transparentnost #Posvećenost