Članak

LJEPOTE BIH

Štrbački buk najljepši je vodopad u Nacionalnom parku Una

"Una! Una!", vikali su rimski vojnici kad su po dolasku na ovo područje ugledali ljepotu rijeke. Barem tako govori legenda. Una znači jedna, jedina, jedinstvena - i taj naziv u potpunosti opravdava.

(Patria) - "Una! Una!", vikali su rimski vojnici kad su po dolasku na ovo područje ugledali ljepotu rijeke. Barem tako govori legenda. Una znači jedna, jedina, jedinstvena - i taj naziv u potpunosti opravdava, piše Punkufer.

Jedan dio Nacionalnog parka i rijeke Une ističe se svojom ljepotom. Riječ je o Štrbačkom buku, vodopadu, odnosno nizu vodopada na oko 300 metara nadmorske visine, dok je sam visok 24,5 metra.

Predstavlja najviši i prema mnogima najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Niz njega se obrušavaju slapovi i vodopadi rijeke Une gradeći sedrene tvorevine.



Moć slapova može se osjetiti u buci i kapljicama koje pršte na sve strane, što dobro dođe kao osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Ne čudi što je upravo Štrbački buk jedna od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka, uz Martin Brod i Kulen Vakuf.

Edukativne ploče prate staze parka i uz njih posjetioci mogu naučiti više od prirodnim ljepotama i kulturno-historijskoj baštini ovog područja.

Za ljubitelje adrenalina postoji i mogućnost raftinga. Za razliku od nekih mirnijih rijeka, rafting na Uni, tj. Štrbačkom buku pošteno će vas zabaviti i izmoriti.

Una je kaskadna rijeka neobuzdane naravi i smaragdne boje na kojoj možete vidjeti slapove, riječne otoke, kaskade i bukove.

Najveća je prirodna vrijednost po kojoj je nacionalni park i dobio ime, a izvire u hrvatskom selu Donja Suvaja.

Osim prirodnih ljepota, dodatnu vrijednost ima i u arheološkim nalazištima, ostacima brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova poput kule Klišević, osmanske utvrde Havala te gradova kao što su Orašac, Ostrovica i Rmanj.



Početkom 20. stoljeća na obali su se nalazili unski mlinovi nalik sojenicama, drvenim kućama nad vodom. U takvim sojenicama živjeli su pripadnici plemena Japodi koje je naseljavalo ovo područje, a danas je "njima u čast" ovdje i prekrasan turistički centar Japodski otoci.

Cijene ulaznica provjerite ovdje, a ovisno o ulazu, izdvojiti je potrebno najviše 8 KM. S obzirom na to da je riječ o jednoj od najljepših prirodnih atrakcija u BiH, bilo bi šteta ne svjedočiti mu na jednom od izleta.

#DonjaSuvaja #Japodski #KulenVakuf #MartinBrod #Orašac #Ostrovica #Punkufer #Rmanj #StrbackiBuk #Una #Lifemagazin