Članak

REAKCIJA

(VIDEO) Kulenović o optužbama Konakovića: On nije dorastao ni trenutku, ni funkciji koju obavlja

(Patria) - Ministar vanjskih poslova i šef NIP-a Elmedin Konaković nije dorastao funkciji koju obavlja, kazao je to u svojoj reakciji Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 čije je članove Konaković optužio da ruše OHR.

Asocijacija Kruga 99 i nekoliko intelektualaca održali su javnu press konferenciju pred OHR-om 17. oktobra upozoravajući na antibosansko djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta. Cilj je bio upozoriti na neprimjereno miješanje Schmidta u presudu Slaven Kovačević protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a nikako napad na instituciju OHR-a. Upravo tako je Konaković počeo prestavljati održanu press konferenciju što Kulenović odbacuje.

Konaković je u svojim javnim obraćanjima proteklih nekoliko dana optužio intelektualce, bivše funkcionere države BiH, te medijske kuće Patria i Hayat da ruše institucije BiH navodeći Ustavni sud BiH, Sud BiH i OHR, i da to rade za interese Srbije i po nalogu srbijanske obavještajne službe (BIA).

„Očito da ide ciljano, da one koji iz njegovih nekih somnabulija, apstraktnih nagađanja iz onoga što on smatra da je neka geostrategija ili politika, ustvari govori o tome da je on nedorastao trenutku i funkciji koju obavlja. Ozbiljni analitičari ne bi se usudili da izlaze tako pred javnost bez ikakvih argumenata. Tužba koja je pokrenuta prema njemu, koju sam vidio iz medija, ne znam ko je podnio, je apsolutno opravdana", kazao je Kulenović za Hayat TV.


#AdilKulenović #Aktuelno #ChristianSchmidt #ElmedinKonaković #Krug99 #OHR