Članak

UJEDINJENE NACIJE

Danas sjednica Vijeća sigurnosti zbog izraleskog napada na Iran

Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih nacija sastat će se danas kako bi razmotrilo izraelski napad na Iran, najavila je jučer država predsjedavajuća - Švicarska.

(Patria) - Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih nacija sastat će se danas kako bi razmotrilo izraelski napad na Iran, najavila je jučer država predsjedavajuća - Švicarska.

Švicarska misija u UN-u je saopštila da je sastanak tražio Iran, uz podršku Alžira, Kine i Rusije, javlja Reuters.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi zatražio je hitan sastanak VS-a kako bi to tijelo UN-a zauzelo odlučnu poziciju i osudilo agresiju Izraela.

Araghchi je u pismu 15-članom VS-u naveo da izraelske akcije predstavljaju tešku prijetnju po međunarodni mir i sigurnost, i da dalje destabilizuju ionako fragilan region.

"Islamska Republika Iran, u skladu s principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnim pravom, zadržava svoje inherentno pravo na legalan i legitiman odgovor na ove zločinačke napade u odgovarajućem trenutku", naveo je Araghchi u pismu koje je uputio povodom izraelskih napada na vojne lokacije u Iranu u noći između sa petka na subotu.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon odbacio je navode Irana, navodeći u saopštenju da Teheran pokušava da djeluje protiv Izraela u diplomatskoj areni "besmislenim tvrdnjama da je Izrael prekršio međunarodno pravo".

- Kao što smo već rekli, imamo pravo i dužnost da se odbranimo i iskoristit ćemo sva sredstva kojima raspolažemo da zaštitimo građane Izraela - poručio je Danon.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres apelovao je na sve strane da smanje vojne akcije, uključujući u Gazi i u Libanu, kao i da ulože maksimalni napor da spriječe izbijanje rata u čitavom regionu i vrate se diplomatskom putu rješavanja sukoba.

Izrael je napao Iran u znak odmazde za iranske raketne napade od 1. oktobra, kao i na napade Hamasa u Pojasu Gaze i Hezbollaha u Libanu, organizacija koje podržava Teheran.

Izraelska vojska tvrdi da je ciljala postrojenja za proizvodnju raketa i baterija raketa zemlja-vazduh, te druge sisteme vojnog vazduhoplovstva Irana, koji je 1. oktobra ispalio oko 200 balističkih raketa na Izrael u znak odmazde za ubistva visokih zvaničnika Hezbollaha i Hamasa.

Araghchi je u pismu VS-u naveo i da su većinu izraelskih projektila "presreli iranski odbrambeni sistemi, dodavši da su i određene "ciljane tačke" pretrpjele štetu, te da su poginula četiri iranska vojnika.

#Abbas #AKTUELNO #Antonio #Danny #Gaza #Iran #Izrael #Liban #Svicar #UN #VS