Članak

Dodik dobio po prstima iz EU, ako se ne opameti kazna bi mogla biti bolnija

Opet se razmatra uvođenje sankcija.

Piše: Ernad Metaj


Milorad Dodik mijenja ploču. Nešto ga je probudilo iz sna o nezavisnoj RS. Umjesto ponavljanja priče o mirnom razlazu reterirao je i sada tvrdi kako nije za suverenu RS ako bi to značilo sukob. Da se ne lažemo, nije se Milorad Dodik prepao spremnosti Bakira Izetbegovića za rat. Oko toga bi se njih dvojica lako dogovorili.

Patria je nedavno objavila priču da je Njemačka još u desetom mjesecu prošle godine dobila Janšin „non paper“ i da su se predstavnici vlasti ove zemlje o idejama iznesenim u njemu negativno izrazile. Čini se da autori „non papera“ koji su iskoristili dokazanu Janšinu spremnost da podržava radikalne desničarske inicijative ipak preračunali. Pogrešno su procijenili da bliski stavovi Njemačke i Rusije bazirani na ekonomskom interesu mogu biti i prekretnica u politici EU prema Balkanu.

Njemačka se ipak ne može olako ponovo uvući na teren fašizma zbog kojeg je u prošlosti platila visoku cijenu. Zaigrao se malo previše Dodik ohrabren činjenicom da mu se iz Tužilaštva BiH uporno gleda kroz prste, a iz EU nisu pratili sankcije koje su mu uvele SAD. Objektivno te sankcije Dodika i nisu previše zaboljele, ali uvođenje evropskih svakako bi. Možda jesu Nijemci bili jedna od kočnica za disciplinovanje Dodika, ali čini se da nakon igre s Janšom to više nije slučaj. 

O sankcijama za Dodika se među najvažnijim zemljama u EU opet ozbiljno počelo razmišljati. Iz pouzdanih izvora bliskih administraciji u Briselu Patria saznaje da je već bilo nekoliko susreta na ovu temu. EU jeste komplikovana, čak i zaražena desničarskim radikalizmom, ali Dodik ipak nije kalibar političara koji se može neograničeno igrati s njihovim strpljenjem.

Ne sumnjamo da je Dodik dobio poruku i da je zato malo podvio rep. A i poruke preko Drine gdje ipak stoluje još uvijek veći Srbin od Dodika su bile puno umjerenije. Ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može priznati da je s Balkana ipak teško ucjenjivati EU, onda i Dodik mora oboriti glavu. Majka Rusija možda snažnija nego ranije, ali Dodik zna da bi bilo kakve sankcije iz EU u ovom trenutku za njega bile šamar od kojeg se ne bi lako oporavio.    

#BiH