Članak

UZ POSREDOVANJE UAE

Rusija i Ukrajina razmijenile po 115 ratnih zarobljenika

Razmjena je uslijedila dok Kijev pokreće ofanzivu na Kursk i dok Rusija osvaja sve više istočnoukrajinskih gradova. Do razmjene je došlo na Dan nezavisnosti Ukrajine.

(Patria) - Rusija i Ukrajina saopštile su danas da su razmijenile po 115 ratnih zarobljenika, nešto više od dvije sedmice nakon što je Kijev pokrenuo iznenadni napad na rusku oblast Kursk, prenosi RSE.

Razmjena je uslijedila dok Kijev pokreće ofanzivu na Kursk i dok Rusija osvaja sve više istočnoukrajinskih gradova. Do razmjene je došlo na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Obje zemlje su zahvalile Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je saopštila da je posredovala u sporazumu o razmjeni.

- Još 115 naših branilaca danas se vratilo kući. To su vojnici Nacionalne garde, Oružanih snaga, Mornarice, Državne granične službe", saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kijev je saopštio da je zarobio stotine ruskih vojnika tokom svog napada na Kursk koji je pokrenuo 6. avgusta.

Moskva je potvrdila razmjenu i rekla da je vratila 115 vojnika zarobljenih u Kursku.

"Kao rezultat pregovaračkog procesa, 115 ruskih vojnika zarobljenih u regionu Kursk vraćeno je s teritorija koje kontroliše kijevski režim", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da se vojnici trenutno nalaze u susjednoj Bjelorusiji, gdje im se pruža "psihološko-medicinska pomoć" i da će uskoro biti dovedeni u Rusiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su saopštili da su "uspješno posredovali u novoj razmjeni zarobljenika između Ruske Federacije i Republike Ukrajine".

Kijev i Moskva su održavali runde razmjene zarobljenika tokom rata koji traje više od dvije godine.

#MasovnaRazmjenaZarobljenika #Rusija #Svijet #ukrajina