Članak

MUMIĆ ZA PATRIJU

Napokon lijepe vijesti: Ove godine iz inostranstva se u Živinice vratilo 17 školaraca s porodicama

Od ove školske godine imamo tri nova učenika. Vratili se iz inostranstva s porodicama u Bosnu.

(Patria) - Na području Tuzlanskog kantona (TK) u ponedjeljak, 2. septembra krenula je nova 2024/2025. školska godina.

Osnovnu školu pohađat će oko 34.000, a srednju oko 14.000 učenika. Među njima je i oko 3.500 prvačića koji će prvi put sjesti u školske klupe.

A naročito je zanimljiv podatak za Živinice, gdje je prošlog ponedjeljka u klupe sjelo 17 učenika osnovnih škola koji su se s porodicama nedavno vratili iz inostranstva.

Ove lijepe i pozitivne vijesti za Patriju je potvrdio direktor živiničke Osnovne škole "Dubrave" Sanel Mumić.

Prema njegovim riječima, porodice spomenutih 17 učenika u Živinice su se vratile iz Slovenije, Njemačke, Francuske i Kanade.

Škola čiji je Mumić direktor ove godine ima tri nova učenika, koji su se također s porodicama iz inostranstva vratili u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mumić u obrazovanju radi već 16 godina, od 2008. A naročito ga je, kaže, dojmio ovaj podatak o broju novih školaraca s obzirom na činjenicu da je od 2015/2016. prisutan stalni trend odlaska mladih ljudi iz naše zemlje, a samim tim i učenika.


Mumić: Vratila su nam se tri učenika

- Na početku svake školske godine redovno nam po jedan-dva učenika odu s porodicama u inostranstvo. A evo ove godine desilo se nešto čemu do sada nismo imali priliku svjedočiti - u našu školu su stigla tri nova učenika - govori nam Mumić.

Podsjeća da je 2019., tada kao direktor živiničke Gimnazije, direktorima svih devet osnovnih škola, koliko ih djeluje na području Živinica, uputio dopis, sa pitanjem koliko im je na kraju školske 2018/2019. godine otišlo učenika u inostranstvo.

- Kad sam sve sabrao, dobio sam cifru od 45 učenika - to je jedan pun autobus - ističe Mumić.

A kada je u pitanju troje mališana koji od ove godine pohađaju nastavu u OŠ "Dubrave", Mumić pojašnjava da se dvoje vratilo iz Slovenije, dok za trećeg učenika nije imao tu informaciju. Dva učenika su treći, a jedan čevrti razred osnovne škole, odnosno imaju osam i devet godina.

- Iz naše škole na kraju prethodne školske godine nijedan učenik nije otišao, a evo sad imamo sreću da smo bogatiji za nova tri. Njihovi roditelji riješili su svu neophodnu papirologiju i svoju djecu bez ikakvih problema upisali kod nas u školu.

Nisu to učenici koji su došli s drugog školskog područja, da su se doselili iz neke druge bh. općine. Ovo su djeca koja su se s porodicama vratila iz inostranstva da život nastave u našoj domovini, a gdje bi drugo - zaključuje Mumić u razgovoru za Novinsku agenciju Patria.

S obzirom da se TK, kao najmnogoljudniji kanton u FBiH, sastoji od 12 općina, a imajući u vidu da se samo u Živinice vratilo 17 porodica, zasigurno je da je taj broj na nivou kantona znatno veći.

(D.K.)

#Inostranstvo #osnovnaškola #porodice #sanelmumić #školarci #učenici #Živinice #BiH