Članak

KONTROVERZE

Oduzeta dozvola za rad Univerzitetu Megatrend na kojem su diplome stekli Vojin Mijatović i Petar Đokić

(Patria) - Ministarstvo prosvjete Republike Srbije je 26. augusta ove godine donijelo rješenje o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi Univerzitet Megatrend, sa sjedištem u Beogradu, objavili su nedavno srbijanski mediji, piše Slobodna Bosna

Odluka je donijeta na osnovu dopisa Nacionalnog tijela za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavijestilo Ministarstvo prosvjete da se odbacuje zahtjev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

"Ministarstvo prosvjete, na osnovu člana 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS“, br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 – dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 – dr. zakoni, 11/2021 – autentično tumačenje, 67/2021 – dr zakon i 76/2023); (u daljem tekstu Zakona o visokom obrazovanju), obavještava javnost da je dana 26. avgusta 2024. godine donelo Rešenje broj 612-00-01793/2024-06 o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi –Univerzitet Megatrend, sa sjedištem u Beogradu, Bulevar oslobođenja broj 215, na osnovu dopisa Nacionalnog tijela za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavijestilo Ministarstvo prosvjete da se odbacuje zahtjev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju", navodi se u odluci ministarstva.

Kontroverzan Univerzitet, kontroverzni studenti

Time je, po svemu sudeći, stavljena tačka na rad ove kontroverzne visokoškolske ustanove, nezvaničnom simbolu privatnih fakulteta u Srbiji. A na njoj su u međuvremenu brojni političari i visoki zvaničnici Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore stekli svoje (sumnjive) akademske titule.

Najpoznatija imena iz BiH koja su svoju diplomu stekla na Univerzitetu Megatrend su predsjednik Socijalističke partije i dugogodišnji koalicioni partner SNSD-a Petar Đokić i aktuelni ministar u Vladi FBiH i visoki zvaničnik SDP-a Vojin Mijatović.

Kada je u pitanju Srbija, najpoznatiji diplomac Megatrenda je bivši ministar unutrašnjih poslova i potprepdsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović. Jedna od najvećih afera koje su potresle Srbiju 2019. godine upravo je otkriće brojnih kontroverzi koje su pratile akademski put tadašnjeg ministra Stefanovića. Njegov slučaj je upravo i razotkrio model po kojem je funkcionisala ova "obrazovna" insitutcija.

Stefanović je navodno "diplomirao" devedesetih godina u Londonu na Megatrend International Expert Consortium Limited. Tu "diplomu" mu je 2005. godine priznao Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu. Međutim, marljivi srpski novinari, koji će kasnije sinimiti i dokumentarni film o Stefanovićevom sumnjivom obrazovanju ("Mega diplomac"), utvrdili da londonski Megatrend International Expert Consortium Limited nije nikakva visokoškolska ustanova, posebno ne akreditirana, već konsultantska kuća osnovana 1990. godine sa mizernim početnim kapitalom od tek nekoliko stotina funti.

A sam Univerzitet Megatrend u Beogradu, na kojem su Đokić (prema biografiji 1991. godine, a prema podacima ministarstva 2005. godine) i Mijatović (2002. godine) stekli diplomu, dobio je akreditaciju i dozvolu za rad od srbijanskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja tek krajem 2016. godine. Iako je osnovan prije 30 godina, u vrijeme vlasti bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, od strane Miće Jovanovića, kontroverznog biznismena bliskog svim srpskim režimima u posljednje tri decenije.

O kakvoj se vrsti visokoškolske ustanove radi najbolje je objasnila profesorica Mila Alečković koja je kao vrsni ekspert u oblasti psihologije sa doktoratom Sorbone, jedno vrijeme predavala na Univerzitetu Megatrend.

Kazala je da je ubrzo po zasnivanju radnog odnosa na Univerzitetu Megatrend shvatila o kakvoj ustanovi se radi te da je svrha ovakvih ustanova stvaranje "kadrova za vlast".

“Zapravo sam shvatila da to nije prava akademska ustanova, to je moj zaključak, on nikoga ne obavezuje, nego jedno mesto kako bih rekla ima takvih škola u svetu, ali oni daju kadrove za vlast. Ali kao takvi su jasni da su to aneksi vlasti, a to nije Oksford, to nije Sorbona, to nije Hajdelberg, to nije Lomonosov, to nije Pensilvenija, to nije Masačusets. Znači ovo je prilepak vlasti, u svetu je to to i onda se kadrovi školuju. Tadašnji rektor ili dekan šta je već bio je izjavio da je 50 posto članova glavnog odbora Srpske napredne stranke ili diplomiralo ili završilo taj fakultet. Sama ta njegova rečenica govori vam da je to u stvari jedno mesto odakle se kadriraju ljudi za određenu partiju, vlast ili vladu”, rekla je profesorica Alečković.

#Beograd #BulevarOslobođenja #DopisNacionalnogTijela #Kvalitet #MinistarstvoProsvjete #NacionalnoTijelo #PetarĐokić #RešenjeBroj612 #UniverzitetMegatrend #VisokoObrazovanje #VojinMijatović #BiH