Članak

POTPISANA ZAJEDNIČKA IZJAVA

Osam lokalnih zajednica odlučno protiv rudarenja litijuma na Majevici

(Grado)načelnici osam lokalnih zajednica - Lopara, Tuzle, Brčko distrikta, Čelića, Ugljevika, Teočaka, Bijeljine i Sapne - sastali su se kako bi razgovarali i uskladili mjere djelovanja kada je riječ o borbi protiv rudarenja litijuma na Majevici.

(Patria) - (Grado)načelnici osam lokalnih zajednica - Lopara, Tuzle, Brčko distrikta, Čelića, Ugljevika, Teočaka, Bijeljine i Sapne - sastali su se kako bi razgovarali i uskladili mjere djelovanja kada je riječ o borbi protiv rudarenja litijuma na Majevici, piše Federalna.ba.

- Izričito se protivimo otvaranju rudnika litijuma i drugih pratećih elemenata na Majevici. Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za život ljudi i okoline i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima - kaže načelnik Lopara Rado Savić.

"Sve daljnje aktivnosti zajedno ćemo organizovati i nastupati prema višim nivoima vlasti i međunarodnim predstavnicma", navodi se u zajedničkoj izjavi koju su potpisali predstavnici ovih osam lokalnih zajednica.

Podsjetili su i ovog puta na potencijalnu katastrofu koja prijeti njihovoj regiji.

- Reperkusije po zdravlje su zaista velike, što je i dokazano. Pitanje je koliko će moguće biti i živjeti poslije na tom prostoru.

Turizam i litijum ne idu zajedno, bit će ugrožena poljoprivreda, akvakultura - život u tom radijusu neće biti moguć - upozorava gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić.

Almir Šuta, sekretar Gradske uprave Tuzla, podsjeća na njihovu deklaraciju od 4. septembra kojom se izražava oštro protivljenje eksploataciji litijuma na području Majevice.

- U tom pogledu na današnjem sastanku smo se dogovorili da će svih ovih osam jedinica lokalne samoupave zajednički nastupati - ističe Šuta.

Akteri sastanka naglašavaju da ih ova izjava obavezuje da zajednički nastupaju u kasnijim situacijama koje se eventualno mogu dogoditi.

Poručuju i da će svaki pokušaj rudarenja na Majevici zajednički osporiti radi očuvanja života mještana i prirodnih bogatstava ovog područja.

#Litijum #Majevica #rudarenjelitija #BiH