Članak

ILIJAŠ

Slučaj Amar Dovadžija ogolio istinu: NIPotizam je definitivno novi nepotizam!

Četiri godine kasnije, kao kandidat iste stranke, ipak ne uspjeva dobiti mandat u Parlamentu FBiH.

(Patria) - Tragom glavne argumentacije kojom je kandidat Trojke za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija pokušao dobiti načelničku debatu protiv Nermina Hodžića kandidata SDA, koji ima podršku DF-a i SBiH-a, istražili smo ko se zaista bavi stranačkim zapošljavanjem.

O Amaru Dovadžiji nema previše podataka prije 2014. godine, kada s liste SDA biva izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Četiri godine kasnije, kao kandidat iste stranke, ipak ne uspijeva dobiti mandat u Parlamentu FBiH.

Iako je javno veoma oštro istupao protiv Konakovića u nekoliko navrata, Dovadžija je ipak završio kao član NIP-a, a zatim i kao njihov kandidat za načelnika Ilijaša 2020. godine.

Nakon neuspješnog pokušaja da postane načelnik, kao nagradu za prelazak u NIP, Dovadžija biva imenovan za direktora JU "Studentski Centar Sarajevo".
Tu ova cijela priča postaje zanimljiva.

Uslov za poziciju direktora JU "Studentski Centar Sarajevo" je pored 5 godina radnog staža i 2 godine radnog staža na rukovodećim pozicijama iste ili slične složenosti, a kojeg Dovadžija u trenutku imenovanja nije imao.

Kao dokaz o ispunjavanju uslova za poziciju direktora Dovadžija je dostavio potvrdu koju mu je izdao ni manje, ni više nego "NK Ilijaš".




U ovoj potvrdi navedeno je kako je Amar Dovadžija obavljao rukovodeću funkciju u Udruženju Nogometni klub Ilijaš kao Predsjednik Upravog odbora NK Ilijaš. Međutim, predsjednik Upravnog odbora niti je radno mjesto, niti je rukovodeće javno mjesto.

Navedeno nas dovodi do zaključka da Amar Dovadžija u trenutku imenovanja na mjesto direktora nije ispunjavao čak ni formalne uslove.

Prema informacijama koje ima naša redakcija, čak je i ta potvrda sumnjiva, jer sve upućuje na to da je falsifikovana. Istragu o toj potvrdi provodili su i Ured za borbu protiv korupcije, a prijavu za zloupotrebu položaja zaprimilo je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Pod pritiskom navedenih istraga i prijava, Amar Dovadžija početkom ove godine naprasno i podnosi ostavku na mjesto direktora JU Studentski Centar.

Da Dovadžija ne bi u ponovnu utrku za načelnika Ilijaša išao sa Biroa za zapošljavanje, pobrinuo se ministar vanjskih poslova i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, a koji ga je primio u svoj kabinet kao savjetnika.

Tamo ga je, barem kako piše na njegovom Linkedin profilu, dočekao još jedan njegov kolega iz ilijaškog NIP-a, Halil Sulejmanović koji također radi u kabinetu Konakovića.




Sulejmanović je postao poznat široj javnosti kao direktor Boračkog zadruženog saveza, koji se tada našao na udaru kritika, jer je bio direktor boračkog udruženja iako je rođen 1993. godine. Također, Sulejmanović je bio od strane Trojke imenovan i u upravne organe "Sarajevo šuma" , ali se tamo kratko zadržao nakon prijava da ima falsifikovovanu diplomu pravnika.

Dakle, MIP je pod Konakovićem postao skladište za ilijaški NIP.

Tu nije kraj ovoj priči. Vratimo se na falsifikovovanu Dovadžijinu potvrdu.
Spornu potvrdu potpisao je izvjesni Rasim Šehić.

Prostom istragom registara imenovanih i zaposlenih lica u Kantonu Sarajevo, Rasima Šehića pronašli smo u oba. Naime, u januaru ove godine Rasim Šehić je zaposlen na neodređeno u Kantonalnu agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju Sarajevo i na funkciju pomoćnika direktora za finansijske poslove, gdje je osnovna plata 2.194,00KM.

Osim toga, Šehić je imenovan u upravne organe JP "Sarajevo-šume".



Indikativno je da su i "Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju" i "Sarajevo-šume" pod nadležnostima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Ministar privrede KS je, možete pretpostaviti, još jedan kadar ilijaškog NIP-a Zlatko Mijatović.

#AmarDovadžija #DF #ElmedinKonaković #HalilSulejmanović #Konaković #NerminHodžić #NKIlijaš #SDA #StudentskiCentarSarajevo #bih