Članak

NAIŠAO NA BROJNE KRITIKE

MANDIĆ PONIŽAVA SIMBOL SARAJEVA Općina Centar odbija finansijski podržati KK Bosna

U Sarajevu je tokom vikenda održan međunarodni memorijalni turnir Mirza Delibašić.

(Patria) - U Sarajevu je tokom vikenda održan međunarodni memorijalni turnir Mirza Delibašić. Domaćin turnira, Košarkaški klub Bosna u polufinalnoj utakmici poražen je od pobjednika turnira italijanskog Sassarija, kojeg s klupe predvodi legenda bh. košarke Nenad Marković.

Osim sportskog, pažnju javnosti privukao je i politički aspekt događaja, jer su se na polufinalnom meču pojavili brojni zvaničnici vlasti, među kojima potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić i dr.

Ono što su svi primijetili jeste da načelnik Općine Centar Srđan Mandić nije prisustvovao otvaranju turnira, a razlog je u tome što je Općina Centar uskratila finansijsku podršku Košarkaškom klubu Bosna.

Mandić je u ovoj, kao i u prošloj predizbornoj kampanji, koristio nostalgiju iz perioda kad je KK Bosna bila evropski prvak, ali adekvatna konkretna finansijska podrška u njegovom mandatu je izostala.

Na tu temu sinoć su se oglasili iz Naroda i pravde, kazavši da načelnik Centra, kao predlagač budžeta, nije predvidio nijednu marku za KK Bosna.

"Spriječili smo jednu sramotu kada je predlagač u budžetu Općine Centar planirao nula maraka za KK Bosna. Amandmanima smo ispravili tu nepravdu.

Međutim, i pored toga što smo inicirali i usvojili amandman na sjednici Vijeća, Općina Centar nikada Bosni nije isplatila niti jednu jedinu marku.

Neke sramote se ne mogu spriječiti, ali o tome neka odgovor daju oni koji obnašaju izvršnu vlast u Općini Centar", poručili su iz Naroda i pravde.

Sličnu poruku poslao je i Dennis Gratz, federalni zastupnik i kandidat za načelnika Centra, koji je također pratio sinoćnju utakmicu.

Gratz je napisao da KK Bosna ide dobrim putem, da postoji potencijal i želja, ali da je "potrebna odgovarajuća institucionalna podrška".

Da je Mandićev odnos prema KK Bosna poražavajući, prije nekoliko dana potvrdio je i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS.

Kritikujući neodgovoran odnos Općine Centar prema FK Sarajevo, kada je u pitanju obnova stadiona Koševo, Magoda je napravio poređenje s Općinom Novo Sarajevo.

"Imamo primjer Općine Novo Sarajevo koja je podržala FK Željezničar sa 800.000 KM. Koliko je Općina Centar izdvojila za FK Sarajevo, mimo sredstava za travu za koševski teren i slično, jer te pare odmah i vrati Općini, jer su uložene u njenu imovinu.

Sa koliko para (Općina Centar) podržava rad KK Bosna, koliko ulaže u rukomet, odbojku…", kazao je Magoda.

Ova žestoka kritika ima dodatan značaj, ako se uzme u obzir da je Magoda ujedno i visoki funkcioner sarajevskog SDP-a, stranke čiju podršku Mandić očekuje na predstojećim izborima.

Uoči turnira Mirza Delibašić, poruku je poslao i Nenad Marković, kazavši da svi trebaju pomoći projekat koji je pokrenut dolaskom Dubravka Barbarića na čelo KK Bosna.

- Drago mi je da je neko stao iza projekta. Trebaju se svi ujediniti, da pomognu i naprave ozbiljan projekat. Ljudi u Sarajevu su željni minimalno ABA lige.

Kada smo bili djeca, uvijek se pričalo o olimpijskom ciklusu od četiri godine, a danas svi misle da se uspjeh postiže preko noći - poručio je Marković.

(F.L.)

#DennisGratz #KenanMagoda #nenadmarković #OpćinaCentar #politika #SrđanMandić #Izbori2024