Članak

PROSTORNO UREĐENJE

OTVARANJE MOSTA POČITELJ Ni u Komisiji za tehnički prijem nema mjesta za Bošnjake, od 13 članova 12 nebošnjaka

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Svečano otvorenje poddionice autoputa Počitelj-Zvirovići održat će se sutra 4. septembra u 19 sati ispred tunela Hercegovina. Ovaj most službeno je nosio naziv Most Počitelj do dolaska Denisa Lasića na mjesto direktora Autocesta.
Počitelj je jednostavno izbačen, ko je u konačnici donio tu odluku ne znamo. Da je ovo 'hrvatska priča' i omeđavanje teritorija pobrinuo se i federalni ministar prostornog uređenje Željko Nedić (HDZ BiH) koji je imenovao Komisiju za tehnički pregled izvedenih radova na izgradnji autoceste na koridoru Vc poddionica Počitelj-Zvirovići.

Ova komisija brojala je 13 članova. Među ovih 13 članova komisije samo je jedan Bošnjak Ahmet Žustra, dip.inž. strojarstva. Adelko Krmek, dipl. Inž. geodezije je predsjednik komisije.

Ostali članovi su: Dragan Ćubela, Dejan Kvesić, Marin Nikolić, Zdenko Mimica, Ivana Čuljak, Ivan Šimunović, Boris Šunjić, Davorin Murgić, Nikica Zovko, Svjetlana Jerkić i Dražen Vrdoljak.



Nermin Nikšić, premijer Federacije danas se oglasio na društvenim mrežama, govoreći isključivo o važnosti završetka ovog projekta, a niti riječi o činjenici da javnost danima bruji o skandaloznom činu same svečanosti. Sada je jasno da Nikšiću ne smeta hrvatsko sijelo u kojem će i on participirati, a građani cijele BiH vraćati kredit 100 miliona eura.

I tako je Nikšić za otvaranje, do jučer u narodu poznatog kao počiteljski most, isplanirao i prisustvovao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Uz objavu podijelio je i video u kojem se, kako kaže, vidi kako je lijepa i grandiozna naša Hercegovina.

Razlog njegovog prisustva i obraćanja nije poznat, jer Hrvatska nije učestvovala u izgradnji ove dionice.

Ovo je naprosto obilježavanje teritorije jer pozivnice je diktirao Dragan Čović, a poslao Lasić, dok je Nikšić sve odobrio.

Inače, na otvaranju 980 metara dugog mosta u okviru svečanog programa učestvovat će Hrvatska glazba Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč.

I sada se pitamo je li ovo svečano zaokruživanje teritorija ili svečano otvaranje mosta, koji ni trebao biti u funkciji od 5. septembra u podne.

Jedini pozitivan trenutak u cijeloj priči jeste da se ovaj put Andrej Plenković najavio. Inače, u BiH zvaničnici Hrvatske upadaju kao gerila šetaju po dijelovima države BiH u kojima vlada HDZ BiH na način da je 'to njihovo', govoreći o evropskim vrijednostima i putu BiH u Evropsku uniju (!?). Isti taj Plenković zagovarao je suspenziju Ustava FBiH da bi se volja jednog naroda poništila.

I jučer je bio s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom gdje je razgovarao o stanju na jugoistoku Evrope i podršci BiH nakon otvaranja pristupnih pregovora EU. Istim onim Schmidtom čiji je zvaničnik njegove stranke (CSU) objavio skandalozan islamofobični video koji je izazvao brojne reakcije u Njemačkoj. Izbrisao ga je, ali kasno. Svi su vidjeli šta misli ministar unutrašnjih poslova Bavarske, a znamo da je neposredno prije objave ovog videa (29.8.) boravio u Hrvatskoj gdje je sa zvaničnicima te države razgovarao “o zaštiti vanjskih granica EU”.

#AdelkoKrmek #AminaČorboZećo #AndrejPlenković #AutocestaPočiteljZvirovići #BiH #ChristianSchmidt #DenisLasić #HrvatskaGlazbaMostar #izdvojeno #MostPočitelj #NerminNikšić #ŽeljkoNedić

Your article really opened my eyes, thank you for sharing! We hope you will share more with us! Wishing you a happy time with your family and planet clicker free.