Članak

THE GUARDIAN

Velika Britanija dopustila Ukrajini da ispaljuje njene rakete duboko u rusku teritoriju

Britanski mediji javljaju da je ova zemlja, iza zatvorenih vrata, Ukrajini dala zeleno svjetlo za korištenje njenih raketa Storm Shadow za udare duboko u rusku teritoriju.

(Patria) - Britanski mediji javljaju da je ova zemlja, iza zatvorenih vrata, Ukrajini dala zeleno svjetlo za korištenje njenih raketa Storm Shadow za udare duboko u rusku teritoriju.

Prema pisanju lista The Guardian, vladini izvori rekli su da je već donesena odluka da se Kijevu dopusti korištenje krstarećih projektila britanske proizvodnje unutar Rusije.

Taj potez nije najavljen i malo je vjerovatno da će biti javno objavljen čak i kada se britanski premijer Keir Starmer sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu 13. septembra. Britanski dužnosnici nisu potvrdili pisanje The Guardiana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima je molio saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadno oružje, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows, duboko u rusku teritoriju kako bi se ograničila sposobnost Moskve za pokretanje napada.

Biden je ranije ove sedmice rekao da njegova administracija "smišlja" način za ukidanje ograničenja, iako nije dao nikakve detalje.

U međuvremenu, državni sekretar Antony Blinken snažno je jučer nagovijestio tokom boravka u Kijevu da je Bijela kuća blizu odluke o ukidanju ograničenja na korištenje svog dalekometnog oružja.

- Radimo hitno kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno za učinkovitu odbranu - rekao Blinken je na konferenciji za medije nakon sastanka s britanskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem i Andrijem Sybihom.

Blinken i Lammy napustili su Ukrajinu nakon sastanka s ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu i najave novog paketa pomoći.

Blinken je najavio više od 700 miliona dolara pomoći, većim dijelom za jačanje energetske mreže Ukrajine, dok je Lammy potvrdio da će njegova zemlja dati dodatnih 600 miliona funti (782 miliona dolara) pomoći i garancija za kredite.

#rusija #ukrajina #VelikaBritanija #Svijet