Članak

PREVARA

Benjamina Karić ispod cijene i u tajnosti kupila 70, a dobila 136 kvadrata bespravno renoviranog stana u Centru

Piše: Almedin ŠIŠIĆ/ Valterportal.ba

Nekoliko sati nakon što je 8. jula Valter objavio priču kojom smo dokazali da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u tajnosti i ispod cijene kupila stan u strogom centru grada, Agencija Aura nekretnine, koja je prodavala taj stan, promptno je sklonila oglas i pobrisala sve podatke.

No, u oglasu koji smo na vrijeme spasili i arhivirali stoji nekoliko ključnih i iznimno bitnih informacija.

NOVI STAN U CENTRU, CIPS PRIJAVA U NOVOM SARAJEVU

Prvi i osnovni frapantni podatak jeste da je gradonačelnica kupila fiktivnih 70 kvadrata, a u stvarnosti petosoban, renoviran stan od čak 136 kvadrata, dakle gotovo duplo veći! I to za samo 230.000 maraka, što je visina podignutog kredita (odnosno 300.000 KM, kako ona tvrdi).

Foto: Oglas “Aura nekretnina” koji je “nestao bez traga”

Iz svega proizilazi da je gradonačelnica Sarajeva teško dezavuirala javnost, i to po više osnova.

Najprije samom tvrdnjom, a nakon što je Valter otkrio tajnu kupovinu stana, da je riječ o „sedamdesetak kvadrata i jedne dodatne šupe“, pa se postavlja pitanje prijave poreza na nekretnine. U PR intervjuu Klixu neposredno nakon što smo pustili priču izjavila je da „suprug i ona još nisu stigli platiti porez na stan“, pa će biti interesantno vidjeti da li će „Benjamina Karić i suprug“ platiti porez za 70, ili 136 kvadrata (odnosno da li su već platili), što je enormna razlika u još jednom solidnom stanu.

Naredna neistina proizilazi iz tvrdnje da su suprug i ona kupili stan u samom centru „zbog proširenja porodice i kako bi suprugu bilo bliže poslu“, iako je neznatno prije toga prebacila CIPS prebivalište u stan svoje majke na Grbavici. Stoga se postavlja novo pitanje – kako gradonačelnica namjerava živjeti u Općini Centar, a biti načelnica Općine Novo Sarajevo, za šta se kandidirala? No, to su već pitanja za CIK, inspekcije i pravnu državu.

STAN BESPRAVNO RENOVIRAN I PROŠIREN ZA JOŠ JEDAN STAN

Upravo je činjenica da je bespravno i nelegalno renoviran stan u zgradi koja je nacionalni spomenik, odnosno koja je u obuhvatu Historijskog urbanog krajolika (HUK), naredna u nizu nezakonitosti. Takve zgrade su pod zaštitom države i njenih institucija i bilo kakav zahvat, a pogotovo rekonstrukcija, nije dozvoljena bez prethodnih saglasnosti i dozvola.

One nisu nikada pribavljene za stan koji je gradonačelnica kupila, što su Valteru potvrdile dvije ključne nadležne institucije. Predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Anđelina Ošap Gaćanović u odgovoru našem portalu je navela da Komisija „nije izdavala mišljenje o usaglašenosti intervencije renoviranja i proširenja stana u potkrovlju u Ulici Maršala Tita 19 sa odredbama Odluke o HUK“.

Gradonačelnica Karić, dakle, u tajnosti je kupila petosoban stan, debelo ispod cijene, u zgradi čije je renoviranje fasade naknadno uvršteno u plan javnih nabavki u toku njenog markiranja stana za čije unutrašnje renoviranje i proširenje (za čak 65 kvadrata) nisu pribavljene potrebne saglasnosti, a što je morala da zna – i nesumnjivo je znala.

Upravo je u vrijeme pregovora Benjamine Karić za kupovinu stana sa prethodnim vlasnikom Sejdi Sejdijem rekonstrukcija fasade u Titovoj 19 naknadno i prioritetno uvrštena u plan javnih nabavki, koji je zbog toga izmijenjen.

Cijeli tekst pročitajte na valterportal.ba

#AuraNekretnine #BenjaminaKarić #BespravnoRenoviran #CipsPrijava #GradonačelnicaSarajeva #HistorijskiUrbanKrajolik #NacionalniSpomenik #NoviStan #OpćinaNovoSarajevo #StanCentar #BiH