Članak

Iza sarajevskih heroja burna noć: Privilegija je pomagati i spašavati ljude!

Koliko je bilo dramatično kazuje i informacija da se po izbijanju požara u neboderu  čulo nekoliko eksplozija

SARAJEVO, (Patria) - Iza sarajevskih vatrogasaca, ali i pripadnika policije i Hitne pomoći je duga i neprespavana noć. Ipak, radost im donosi činjenica da nema smrtno stradalih u nekoliko intervencija koje su imali u toku noću. Prvo su na Grbavici u neboderu uspješno savladali vatrenu stihiju nakon što je požar izbio u jednom od stanova na 9. spratu, te se proširio na 10. sprat. I  stanovništvo je evakuirano, a uspješno je na sigurno izvedena iz svog stana zatočena starija osoba.

Koliko je bilo dramatično kazuje i informacija da se po izbijanju požara u neboderu  čulo nekoliko eksplozija, te je došlo i do nestanka struje.

„Moja ekipa i ja smo dobro. Velika je čast pomoći drugima i uvijek je tako, jer nam je drago kada možemo pomoći našim sugrađanima. Također, dijelimo zadovoljstvo da nije bilo smrtno stradalih, pa i naše intervencije i sve drugo bude lakše“, kazao je za Patriju Samir Šabanović, vatrogasac koji je učestvovao u gašenju vatre u Sarajevu.

Šabanović je inače i dobitnik Zlatne značke civilne zaštite za postignute rezultate u radu, a ističe da sarajevske vatrogasce krasi velika hrabrost i požrtvovnost.

I sami vatrogasci sinoć su morali potražiti pomoć od kolega iz Hitne pomoći, a neduga nakon što im je pružena pomoć, uslijedila je i druga intervencija zbog nesreće na Skenderiji.

„To nam je bila tehnička intervencija, gdje smo uspješno oslobodili povrijeđene ljude iz automobila“, kazao je Šabanović.
Inače, govoreći o problemima s kojima se najčešće suočavaju kada je riječ o poslu vatrogasaca kazao je da Vatrogasna brigada Sarajevo ima poprilično dobru opremu, ali da imaju problem zbog nedostatka ljudstva.

„To nam je gorući problem. Ali, koliko nas ima mi maksimalno pružamo i dajemo. Trudimo se da niti jedan požar ne bude van naše kontrole. Ili bilo koji drugi slučaj kada nas pozovu građani. Svaki zadatak koji se pred nas stavi mi završimo sa 100 postotnim uspjehom. Od poplava, požara, saobraćajnih nesreća sve se završava u najkraćem roku“, ističe Šabanović.

#BiH #SamiŠabanović #SarajevskiVatrogasci