Članak

VJERSKI SLUŽBENIK

Franjevac Ninić usmjerava birače: 'Ključna stvar izbora je da Trojka pobijedi u Sarajevu i da 'SDFA' izgubi u Tuzli'

Franjevac Franjevačkog samostana "Sveti Petar i Pavao" Tuzla i upravitelj Župe Srca Isusova Zvornik – Srebrenica fra Franjo Ninić, inače vrlo aktivan u javnom životu, analizirao je predstojeće izbore na svom Twiiter profilu i pokušao usmjeriti birače koga bi trebalo da podrže 6. oktobra.

"Ključna stvar lokalnih izbora 6. listopada je da progresivne i proeuropske stranke i politike (mislim na Trojku prvotno) sačuvaju vlast u Sarajevu i Tuzli. Promjena lokalne političke paradigme u vidu dolaska SDFA na vlast u ovim sredinama dodatno bi oslabila pozitivne procese u cijeloj Federaciji BiH.

Sarajevo je, kako god ga se percipiralo, urnek za cijelu državu i lokalna politika i vlast u Gradu Sarajevu ima presudan utjecaj na opće političke procese u cijeloj državi, poglavito u FBiH. Agresivnost i zajapurenost SDFA i njezinih kandidata oko povratka na vlast u Sarajevu to zorno potvrđuju.

S druge strane, Tuzla je u ovom izbornom ciklusu po prvi puta u realnoj opasnosti da lokalnu vlast preuzmu SDFA i njima bliski tehnokrati iz političkog polusvijeta, koje je tuzlanski SDP u svom dvorištu uzgajao godinama i s njima trgovao oko većine u gradskom Vijeću.

Trojka i njihovi lokalni partneri uviđaju, nadamo se, važnost kontinuiteta alternativnosti i posebne tuzlanske zavičajnosti ovdašnjih politika. Ne treba "odgovorno nastavljati" samo na plakatima", poručio je Ninić.


#FraFranjoNinić #Franjevac #Franjevačkog #Isusova #Pavao #SvetiPetar #Tuzla #Upravitelj #ŽupeSrca #ZvornikSrebrenica #Aktuelno