Članak

BRUKA VIJEĆA MINISTARA

Bjegunac Galić treći mjesec na poziciji zamjenika direktora SIPA-e, šta radi Nešić?

(Patria) - Treći je mjesec otkako je Zoran Galić u bijegu od bh. pravosuđa, a još uvijek se nalazi na funkciji zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Galić se tereti za zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galić od 8. jula ne dolazi na posao niti se nalazi u Bosni i Hercegovini. Kako je saopćio glavni državni tužilac Milanko Kajganić, on je ilegalnim putem prešao granicu i pobjegao u Republiku Hrvatsku čiji je državljanin.

Iako nije uspio izdejstvovati bolovanje, a zatim ni godišnji odmor kako bi opravdao odsustvo s posla, u konačnici je njegov advokatski tim dostavio zahtjev za prijevremenim razrješenjem zbog ispunjavanja uslova za penziju. No, takav zahtjev ne žele podržati ministri iz reda Bošnjaka. U međuvremenu je Sud BiH raspisao crvenu Interpolovu potjernicu za Galićem.

Nezavisni odbor PS BiH protiv Galića nije pokrenuo disciplinski postupak niti je precizno Vijeću ministara BiH predložio smjenu Galića. U jedinom dokumentu koji su uputili Ministarstvu sigurnosti BiH i ministru Nenadu Nešiću pozvali su Vijeće ministara BiH da razmotre mogućnost smjene, a imajući u vidu i njegov zahtjev za razrješenjem.

No, imajući u vidu strukturu Nezavisnog odbora i da su određeni članovi bliski strukturama HDZ-a jasno je zašto Nezavisni odbor nije postupio drugačije iako mu je to bila obaveza.

Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija kazao je za emisiju Mreža (FTV) prošle sedmice da je spreman na narednoj sjednici NO zatražiti pokretanje disciplinskog postupka kako bi se što prije riješio status Galića i razriješio dužnosti.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić 15. septembra kazao je u emisiji Istraga sedmice da se traži način kako smijeniti Galića jer Nezavisni odbor nije predložio mjeru prekida radnog odnosa što im je bila obaveza.

„Da mene lično pitate i ja bih ga volio smijeniti, a ne razriješiti jer bismo time poslali poruku", kazao je Nešić.

Iako je bio dogovor da Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti i Ured za zakonodavstvo nađu način kako se može smijeniti Galić, te je SIPA Nešiću dostavila šihtaricu, novog sastanka nije bilo čime je ovaj proces u fazi mirovanja.

Dakle, na Nešiću je da taj akt dostavi Ministarstvu pravde i Uredu za zakonodavstvo te da Vijeće ministara BiH konačno razriješi dužnosti bjegunca.

#Aktuelno #ZoranGalić #bjegunac #Vijećeministara #Nezavisniodbor #NenadNešić #SIPA