Članak

HOĆE JEZIK PRAVO

I TO SE DESILO Konaković konačno rekao istinu: Naša zemlja juri nizbrdo demografski i ekonomski, prebrzo!

Piše: Rasim
Kazao je ovo u petak na konferenciji za štampu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković. I to je jedina tačna konstatacija za nešto više od 90 minuta konferencije.

Da, Bosna i Hercegovina juri nizbrdo na svim kolosijecima. Umjesto da se prihvate posla ili odstupe ako to strmoglavo propadanje ne mogu zaustaviti, lideri političkog projekta Trojka, po propagandnim notama Aleksandra Vučića, nastoje uvjeriti građanstvo da su svi analitičari, opozicionari, kritičari i novinari lažovi. A oni su, kao, u pravu.

Više od dvije godine koalicija koju čine Narod i Pravda, SDP i Naša stranka čini trećinu vlasti na državnom i federalnom nivou. Nakon tog vremena sazovu iznenadnu, takoreći vanrednu konferenciju da bi nam objasnili da je prije bilo loše, pa eto, i sada je loše, i nije im jasno zašto se bunimo.

A onda, u istoj rečenici kažu kako nas oni uvode u posljednji evropski voz, kako moramo uskočiti, kako su oni uradili daleko više nego svi prije za 10 godina! I eto ih opet u minskom polju političkih prevara. Nametnuti premijer Federacije, Nermin Nikšić, vladao je i državom i Federacijom prije 10 ili 14 godina. Njegov SDP igrao je ključne političke uloge, i on se sada hvali dogovorenom pohvalom za protekle dvije godine, misleći da smo svi mi u kolektivnoj amneziji.

Taj brzi voz u koji nas baca i gura Elmedin Konaković je ambis iz kojeg je upitna mogućnost izvlačenja. Taj ambis nam je odlično objasnio neurotični Edin Forto (NS). Istina, pokušao je izgledati mangupski nervozno, ali je to na ekranu ličilo na neurotičnost. Forto kaže: "Ja bih se daleko više zaduživao, najviše..." Ne sumnjamo u to, jer nikada nismo ni sumnjali da je Forto loš političar, još lošijih vizija. Njemu nimalo ne smeta što je većina zemalja EU, po podacima koje je iznio, u dužničkom ropstvu i da su bliže grčkom scenariju bankrota nego smanjenju duga.

Iskren da budem, meni ni dva dana poslije nije jasno zašto su kolovođe Trojke sazvale press. Ako su je sazvali da nam Nermin Nikšić maše papirima, pa to smo već vidjeli. Isto je mahao papirima dok njegovo vođenje nije zapalilo Federaciju. I tada je pričao kako su prethodnici loši, kako puni džepove penzionera, gradi puteve… A onda, kada je planulo, građane Federacije nazvao je narkomanima.

U petak je zlonamjernim laicima nazvao ekonomske stručnjake koji upozoravaju na katastrofalnu finansijsku politiku Vlade FBiH, iako je on pravnik i očito se u ekonomiju razumije "ko Mara u neku stvar".

A onda izađe Konaković, sav ozaren, što on posljednji drži bank. Dijaloški dobro interpretira političko bauljanje po prošlosti. Ljut je što nametnuta Nekina vlada nije kukala na loše prethodnike, iz šešira propagande izvlači pregovore u Neumu i šta je ko eto tada Bakir Izetbegović dijagnosticirao, pa onda brzo trči u Evropsku uniju po medalju "uspješnog", iako iz EU kažu da smo u apsolutnom zastoju…

Davno sam zapisao, a uvijek se ispostavi tačnim kada se Konaković obraća, njega samo pažljivo treba slušati. Kao onomad Zlatka Lagumdžiju. Jer oni toliko dobro petljaju i oblikuju šuplju da treba samo sačekati onu jednu rečenicu istine koja je, u pravilu, usmjerena protiv njih samih.

I tako je Konaković došao do ove suhe istine: "Naša zemlja juri nizbrdo demografski i ekonomski. Prebrzo." Dakle, država koja je, po hvalospjevima Konakovića, učinila najviše u proteklih godinu-dvije u odnosu na prethodnih 10 propada rapidno. Država u kojoj više ne vlada SDA, nego velike vođe troglavog pakta, ne može da se pomjeri s mjesta, ekonomija se konstantno ruinira, sigurnost je loša, plate male, penzije još manje. Ali, kriv mu je Neka što nije više kukao na prethodnu vlast. Iako je u toj prethodnoj vlasti bio i HDZ, apsolutni kontrolor današnjih političkih procesa. Onomad nije bio kontrolor, već kočnica.

Ne znam je li PR mentor Trojke isti kao Vučićev, al' nekako su me podsjetili baš na Acu, koji nakon 12 godina vlasti kaže "znate, oni prije nas su bili loši, znate, Đilas..."

Šta ćemo s ovim što je loše danas, a vjerovatno još gore sutra? Nemaju odgovor ni Aco ni vođe troglavog pakta. Ili imaju, ali ne smiju da kažu!

Sreća, za razliku od vječitog Ace, troglavi pakt ima ograničen vijek trajanja. Pad počinje za koji dan, Murphy putuje kući, a 2026. i oni će u prošlost, jer siguran sam da građani neće dozvoliti da nas Nikšić, Konaković i Forto guraju do dna nizbrdice. Valja staviti X i zaustaviti zahuktalu lokomotivu propadanja!

#aktuelno #AleksandraVučić #BakirIzetbegović #Bosna #ElmedinKonaković #EU #Hercegovina #Našastranka #NerminNikšić #NiP #RasimBelko #SDP #VladaFederacije