Članak

UDAR NA UNSA

Ministrica Mesihović ukinula odluku o oslobađanju školarine 20 posto najboljih studenata UNSA, protesti studenata 5. oktobra

(Patria) - Predsjednik Studentskog parlamenta Imran Pašalić kazao je na današnjoj press konferenciji nakon sjednice Senata UNSA da je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS donijelo odluku kojom se nalaže UNSA da instrukciju za oslobađanje školarine 20 posto najboljih studenata stavi van snage bez odlaganja. Na čelu Ministarstva je Adna Mesihović, kadar pokreta Za nove generacije Damira Marjanovića.

"Ovo je osveta na naše kritike, kojima se pokušava zastrašiti SPUS, a studente ostavili bez mogućnosti da promijene svoj status iz samofinansirajuće u redovne na teret Budžeta KS. Ova odluka nije ni pravno valjana, jer nije ostavila ni u zakonu ni u Statutu mogućnost da naknadno povuče saglasnost. Mi ćemo uložiti žalbu i tražit ćemo od Skupštine KS da se očituje o ovom pitanju", kazao je Pašalić.

On je istakao kako su studenti svojim trudom zaslužili promjenu statusa, a da će na ovaj način izgubiti entuzijazam i volju za studiranjem, a u konačnici i odlazak studenata sa Univerziteta u Sarajevu.

Ova odluka uslijedila je, kako tvrdi Pašalić, nakon što su iznesene kritike na rad Ministarstva, uslove u domovima u kojima borave studenti, te korupciju na koju su upozoravali.

Rektor Škrijelj kazao je da je ova odluka Ministarstva došla u prošli petak i da je ovo još jedno pitanje iz autonomije Univerziteta koje se otima sa nivoa politike.

"Univerzitet u Sarajevu će stati uz naše studente. Odluka je donesena 24. septembra kada studenti za koji dan trebaju početi novu akademsku godinu, kada vrše upis, i ona samo treba da posluži da pokrije pojedine dekane i dekanice ako nisu udovoljili studentima po zakonu i Statutu da ne bi odgovarali. To govori o toj sprezi pojedinaca sa Ministarstvom jer ovdje stoji da je Ministarstvo zaprimilo upit Stomatološkog fakulteta, a tamo je školarina 7.000 KM. Ministrica po zahtjevu tog fakulteta donosi akt kad već studenti trebaju da se upišu. Ako je imala zakonsko uporište onda je trebala akt donijeti u junu, julu da studenti znaju. Ovo je zloupotreba položaja ministrice, stvara pravnu nesigurnost i ubija želju za studiranjem na UNSA. Brutalno gazi njihovo pravo da promijene status. Ovo neće sigurno biti dopušteno. Ako osnivač ne reagira na pravi način UNSA će biti zaustavljen u svom napredovanju. Ovaj UNSA postoji 75 godina, pod granatama u ratu održaoje svoj rad, a i pod političkim granatama pojedinaca će preživjeti", kazao je Škrijelj.

Pašalić je najavio da će studenti izaći na proteste koji će najvjerovatnije biti održani 5. otkobra, dan prije lokalnih izbora.

#AdnaMesihović #Aktuelno #ImranPašalić #status #studenti