Članak

OBEĆANJA I LAŽI

JER PARA NEMA Ministar finansija traži hitni rebalans budžeta KS, iščezlo i Ukovo domaćinsko planiranje i upravljanje

Piše: Amra Vrabac

Kada je pretposljednjeg dana 2023. godine u sitne sate iza ponoći Skupština KS usvojila budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu težak 1.530.505.602 KM koji je veći i od državnog, niko iz Vlade KS nije ni pomislio da će već početkom ljeta biti problema sa novcem.

Prije usvajanja budžeta premijer Nihad Uk obratio se zastupnicima u Skupštini KS. Optimistično je najavljivao blagostanje te se hvalio domaćinskim planiranjem i upravljanjem. A sada na koncu septembra novca nema. Na to je nedavno upozorio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je za Patriju kazao da neće biti dovoljno novca za plaće uposlenih na UNSA-i za posljednja tri mjeseca 2024. godine upravo jer je neko loše planirao finansijske potrebe institucije sa 2.700 uposlenih.

Da novca nema može se iščitati iz nekoliko primjera. Prvo, već početkom ove godine premijer KS i ministar komunalne privrede Bojan Bošnjak poručili su da nema dodatnog novca za isplatu još jednog dijela subvencije mladima za kupovinu prve nekretnine jer im je isplaćeno samo po 4.800 KM, što je najmanje isplaćeni iznos otkako se projekat provodi. Zatim su uslijedili zahtjevi sindikata. Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS tražio je isplatu pomoći po Uredbi Vlade FBiH ali je nisu dobili. Najavljeni protesti u maju su policijskom represijom zaustavljeni, ali nezadovoljstvo je raslo.

Javili su se i drugi sindikati. Od juna Sindikat radnika u zdravstvu KS traži povećanje satnice. Premijer Uk kategorično je poručivao da novca nema u Budžetu KS. No, ministar zdravstva Enis Hasanović (SDP) izašao je pred radnike i jasno kazao da novca ima u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS iz čijih se sredstava isplaćuju plaće u zdravstvu. Masovni protest prošle sedmice i pištaljke pred Vladom KS izazvale su reakciju. Uslijedila je sjednica Vlade KS i pristalo se na povećanje satnice. Nije po želji Sindikata traženih 3.70 već su prihvatili ponudu od 3.40 KM.

Naša stranka na toj sjednici Vlade KS je preglasana, a koalicionim partnerima su poručili da su populisti i da dijele novac pred izbore, a za povećanje su glasali SDP, NIP i ZNG.

Upravo iz ZNG-a dolazi ministar finansija KS Afan Kalamujić koji se nakon ove odluke oglasio na društvenim mrežama te je pojasnio pod kojim uslovima je pristao podržati zahtjev radnika u zdravstvu.

“Podržao sam prijedlog ministara iz “trojke” i dogovor sa sindikatima zdravstva vezano za povećanje satnice. Kao čovjek stojim iza toga da ljudi koji se brinu o životima građana Sarajeva moraju biti adekvatno plaćeni. No ta podrška je bila jasno uvjetovana sa dvije bitne stvari koje sam jasno iznio na vladi.

Prva je da radnici u zdravstvu svojim trudom, radom, stručnošću i predanošću u borbi za zdravlje svih naših sugrađana i u tako neophodnoj reformi zdravstvenog sistema moraju opravdati to povećanje plata koje dolazi od novaca poreskih obveznika koji su jako često upravo njihovi pacijenti.

Druga je da naši partneri iz vlasti pod hitno moraju prihvatiti situaciju u kojoj će morati sprovesti hitni rebalans budžeta za 2024. godinu (što tražim već neko vrijeme) te da se pripreme da će u budžet za 2025, prvom koji će biti kreiran pod mojom supervizijom, mnoge „popularne stvari“ biti zamijenjene esencijalnim.

Ispunjavanjem ova dva uslova i radnici u zdravstvu i kolege iz Vlade će dokazati da ovo nije bio samo predizborni manevar nego, kako su prezentirali, strateški potez koji ide u korist svih građana Kantona Sarajevo”, poručio je Kalamujić.

Istina je da je Kalamujić imenovan za ministra finansija u novembru 2023. godine, te je bio kratak rok za intervencije u budžetu koji je već bio spreman. U toku javne rasprave pristigli su brojni zahtjevi za dodatnim novcem i budžet je usvojen. Loše planiranje, ispunjavanje želja, "popularne stvari", uvođenje u prava novih kategorija, otplata zaduženja po kreditima nije mogao pratiti postojeći budžet.

Iako Kalamujić traži rebalans Budžeta, a što zbog finansijske dubioze mora hitno uraditi i Vlada FBiH iz čijeg se budžeta dio novca slijeva i u budžet Kantona Sarajevo, jasno je da stranke trojke i njihovi partneri bježe od toga. No, žmireći na finansijski kolaps neće se doći do rješenja. Iz rebalansa budžeta KS po usvojenoj inicijativi u Skupštini KS trebao se isplatiti drugi dio subvencije mladima.

I u Kantonu Sarajevo rastu zaduženja, rade se reprogrami ranijih kredita, pokušavaju se fiksirati kamate, ali novca u budžetu sve je manje.

Danas je sedam sindikata uputilo zahtjev Uku za povećanje plaća od početka 2025. godine kao i isplatu pomoći po novoj Uredbi Vlade FBiH s obzirom da troškovi života konstatntno rastu. Uku su dali rok od sedam dana da odgovori na dopis.

Naredni mjesec bit će ključan. Kako zbog rezultata izbora koje očito aktuelna vlast iščekuje tako i zbog moguće rekonstrukcije Vlade KS u kojoj više neće biti mjesta za ministre iz ZNG-a.

No, ko god da dođe za ministra finansija morat će se uhvatiti ukoštac s manjkom novca. U glavi se vrti pjesma: Jer para ne, jer para nema jer para ne, jer para nema, nema, nema...




#Aktuelno #budžet #KantonSarajevo #novac #rebalans