Članak

MIJENJA LI SE POLITIKA EU PREMA BiH

Šef delegacije Evropskog parlamenta za BiH radikalni HDZ-ovac Davor Ivo Stier

(Patria) - Davor Ivo Stier bit će šef Delegacije Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Politicki.ba.

Stier je istaknuti funkcioner Hrvatske demokratske zajednice. Poznat je i po radikalnim stavovima.

On će na ovoj poziciji naslijediti Tonina Piculu, iz Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Picula je bio šef delegacije Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Informaciju o izboru Stiera prvi je objavio portal Istraga.ba na svom X-nalogu.

Ovaj portal donio je i informaciju da će zamjenici Stiera biti Laurence Trochu (konzervativka iz Francuske) i Tineke Strik (zeleni iz Nizozemske).

Evropski parlament trebao bi nekad kasnije izabrati svog izvjestioca za BiH.

Do sada je to bio Paulo Rangel, konzervativac i član Evropske narodne stranke (EPP), u kojoj je i Stier i njegov HDZ. Stier je danas nedaleko od Zagreba ponovo govorio o BiH i moranju da "Hrvati budu istinski ravnopravni".

"Ovo je vrlo važno razdoblje. Za Hrvate u Bosni i Hercegovini lokalni izbori su jako važni i imaju jednu posebnu težinu. Vlada RH i Hrvatska čini sve kako bi položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini bio jednakopravan u svakom pogledu, a ne samo na papiru", prenosi jedan lokalni portal njegove riječi.

On je i ranije insistirao na tome da se Hrvatska ima pravo miješati u BiH.

"Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma Hrvatska ne samo da ima pravo nego je i dužna brinuti o stabilnosti BiH i to činimo u duhu prijateljstva", jedna je od njegovih izjava.

“Naš prioritet bit će europski put BiH, u tom kontekstu, naravno da zagovaramo ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, pa tako i hrvatskog i svih građana BiH.

"Hrvatska će djelovati kao faktor stabilnosti, biti i faktor europeizacije ovoga prostora", poručio je prije pet godina, pred imenovanje za šefa diplomatije te zemlje.

No, kasnije je podnio ostavku ne slažući se s Plenkovićem. Neslaganje je bilo usljed nekih unutrašnjih pitanja u RH, ne u vezi BiH.

Davor Ivo Stier, inače, rođen je u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, 6. januara 1972. godine. Javnosti je postao poznat kao bliski saradnik Jadranke Kosor, nakon što je ona 2009. preuzela HDZ od Ive Sanadera.

Bit će zanimljivo pratiti odnose unutar delegacije Evropskog parlamenta za BiH.

Na jednoj strani su Stier i njegova francuska zamjenica, također konzervativka, Trochu. Na drugoj je liberalna Strik iz nizozemskih Zelenih.

Ona je poznata kao snažan i energičan prijatelj Bosne i Hercegovine. Često istupa u interesu građana naše države. Tako je nedavno pozvala OHR da spriječi nastup Christiana Schmidta pred Evropskim sudom za ljudska prava.

#Aktuelno #EU #DavorIvoStier #Evropskiparlament