Članak

TURSKI LIDER

Erdogan: Islamske zemlje trebaju pokazati najjači odgovor na ugnjetavanje u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda (GSUN) da odmah preporuči upotrebu snaga u Gazi, slično rezoluciji "Ujedinjeni za mir" iz 1950. godine.

- Danas, zalaganje za Palestinu i Liban znači zalaganje za humanost, mir i kulturu suživota među različitim vjerovanjima - rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

- Nekolicina radikalnih cionista, zaslijepljenih krvlju i mržnjom, zapalili su regiju i cijeli svijet. Nikada nećemo pristati na ovu okrutnost i barbarstvo - rekao je Erdogan, govoreći o kontinuiranim napadima Izraela na Gazu, Zapadnu obalu i Liban.

Istakao je da "međunarodna zajednica više ne može samo šutjeti na izraelsko razbojništvo koje je zapalilo cijeli region".

Poručio je također da islamske i muslimanske zemlje moraju učiniti mnogo više.

- Islamske zemlje trebaju pokazati najjači odgovor na ugnjetavanje u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu. Kao muslimani, moramo predvoditi svijet u sprečavanju nepravde i ugnjetavanja - dodao je.

Napomenuo je da je Turska danas "na globalnoj platformi postala glas svih potlačenih ljudi koji se bore za slobodu, pravdu, prava i jednakost".

- Oko 30 tona humanitarne pomoći poslali smo u Bejrut. Nastavit ćemo slati pomoći sve dok to budu dozvoljavali sigurnosni uvjeti - rekao je Erdogan.

Na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu i islamski svijet da djeluju radi mira svih u regionu, uključujući muslimane, Jevreje i kršćane.

#Aktuelno #RecepTayyipErdogan #Turska #Liban #Izrael #Gaza