Članak

REAKCIJA

Sjeverna Koreja kaže da je američka vojna pomoć Ukrajini 'nevjerovatna greška'

(Patria) - Sjeverna Koreja rekla je jutros da je američka vojna pomoć Ukrajini u vrijednosti od osam milijardi dolara „nevjerovatna greška“ i igranje vatre protiv nuklearne supersile Rusije, javio je Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novu pomoć dok je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy boravio u Washingtonu kako bi pomogao Kijevu da se odbrani, uključujući oružje većeg dometa koje će poboljšati njegovu sposobnost udara na Rusiju sa sigurnijih udaljenosti.

Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, rekla je da Washington eskalira ukrajinski sukob i dovodi cijelu Evropu na rub nuklearnog rata.

„Sjedinjene Države i Zapad ne bi trebali odbaciti ili potcijeniti ozbiljno upozorenje Rusije“, rekla je u izjavi koju je objavila državna novinska agencija KCNA. „Jesu li Sjedinjene Države i Zapad zaista u stanju podnijeti posljedice dok se bezobzirno igraju vatrom protiv Rusije, koja je nuklearna supersila?“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje ako bi Rusija bila pogođena projektilima i smatrao bi svaki napad na nju uz podršku nuklearne sile zajedničkim napadom.

Pomaganje Zelenskom da nastavi vojnu avanturu je opasno i neodgovorno kockanje, a najava novih osam milijardi dolara vojne pomoći bila je „nevjerovatna greška i glup čin“, rekla je Kim.

Kim, koja ima poziciju u vladajućoj Radničkoj partiji Sjeverne Koreje, često daje izjave o stavu Pjongjanga o političkim i sigurnosnim pitanjima i vjeruje se da ih je ovlastio vrhovni lider zemlje.

Sjeverna Koreja i Rusija dramatično su unaprijedile svoje veze u protekloj godini tako što su se njihovi lideri dva puta sastali i dogovorili o „sveobuhvatnom strateškom partnerstvu“ koje uključuje obostrano obećanje odbrane.

Sjeverna Koreja je Rusiju poslala najmanje 16.500 kontejnera oružja od septembra prošle
godine, a Rusija je ispalila projektile iz tih pošiljki na Ukrajinu, saopštile su Sjedinjene Države.

Sjeverna Koreja i Rusija poriču bilo kakvu ilegalnu trgovinu oružjem.

#Aktuelno #SjevernaKoreja #Rusija