Članak

KO PLAĆA ADVOKATE

PRESUDA KOVAČEVIĆ Schmidt nakon susreta s Plenkovićem zatražio, bez znanja PIC-a, da se obrati Strazburu!?

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH zatražio je da učestvuje pred Sudom u Strazburu, a u vezi presude 'Kovačević protiv BiH', potvrđeno je za Patriju iz diplomatskih izvora. Schmidt nije pozvan u Strazbur, već je to učinio samoinicijativno i to bez odobrenja Upravnog odbora za implementaciju mira (PIC). Ova informacija nam je potvrđena iz više ambasada u BiH. Schmidt je u ovom slučaju djelovao kao društvo jednog lica!

On je za ove potrebe angažirao inostranu advokatsku kuću, ali je nejasno ko će platiti ove troškove, jer PIC nije dao odobrenje. Inače, zahtjev da se obrati Strazburu Schmidt je uputio dan poslije sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem 2. septembra!?

Ne treba mnogo tražiti razloge zašto je Schmidt učinio takvo što, jer je već odavno evidentno da je Schmidt više član HDZ-a nego što je visoki predstavnik u BiH.

On se zapravo obratio Strazburu u pokušaju da zaštiti i sebe, jer njegovo nametanje Izbornog zakona i sve što je učinio 2. oktobra 2022. dodatno je zakompliciralo odnose u BiH, a međunarodna zajednica očito više ne zna kako riješiti probleme u BiH.

Dodatni problem za Schmidta je i njegova pogrešna interpretacija da je on vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, što nikako nije, jer Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) je vodeća organizacija za civilni aspekt implementacije mira u Bosni i Hercegovini.

To ne podrazumijeva tumačenje Ustava BiH (Aneks 10). Angažman OHR-a u političkom životu Bosne i Hercegovine se mijenjao i razvijao u skladu sa mandatom i težištem interesiranja shodno zahtjevima Vijeća za provedbu mira, ali Schmidt sada djeluje kao ekspozitura HDZ-a i Hrvatske, pa će biti interesantno vidjeti ko je platio advokatsku kuću za njegovo uplitanje pred Sudom u Strazburu.

Schmidt kao novi član HDZ očito štiti njihovu ideologiju o legitimnom predstavljanju naroda utemeljenu na ishodima iz Haga gdje je utvrđen udruženi zločinački poduhvat.

Inače, prema Aneksu 10 visoki predstavnik nema pravo da učestvuje u sporovima pred međunarodnim sudovima. Ali ovo sada otvara drugo pitanje ako već misli da ima pravo hoće li se onda pojaviti pred sporom u Strazburu kada ga Milorad Dodik tuži zbog njegovih odluka.

Schmidt je sam sebi na ovaj način utvrdio status u budućim sporovima koji će se voditi kao i to kao učesnika u pravnom sistemu.

Podsjećamo, u toj presudi utvrđeno je da je povrijeđeno pravo aplikanta Slavena Kovačevića da koristeći aktivno biračko pravo bira sve članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da ima utjecaj na izbor delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine, koje trenutno nema, jer kao stanovnik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine njegovo aktivno biračko pravo za Dom naroda prestaje glasanjem za zastupnike skupštine kantona u kojem živi.

U svojoj tužbi, Kovačević nije koristio svoju etničku pripadnost, jer se etnička pripadnost u demokratskom svijetu ne može povezivati sa aktivnim biračkim pravom.

Presuđeno je da je Kovačeviću ugroženo aktivno biračko pravo jer prilikom izbora članova Predsjedništva kao građanin FBiH može glasati isključivo za hrvatskog ili bošnjačkog kandidata, dok za delegate u Domu naroda BiH ne može nikako glasati.


Vijeće ministara BiH se žalilo na odluku i o predmetu trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda. I upravo ova inicijativa Schmidta dokazuje da se desilo nezakonito postupanje Vijeća ministara u ovom slučaju i to na način da je dozvoljeno agentima Vijeća ministara da vrše komunikaciju sa Strazburom iako im je istekao mandat, što je u najmanju ruku nezakonito i neovlašteno postupanje.

Cijelu priču su srdačno pozdravili i članovi Trojke te su umjesto evropskih standarda, izabrali HDZ-ove standarde, izvedene iz UZP-a i drugih pomagala, a nama će i dalje prodavati priču o „onima prije njih“. Gdje je u svemu tome država Bosna i Hercegovina, njih očito nije briga. Kao ni Schmidta!

#aktuelno #AminaČorboZećo #AndrejPlenković #BiH #ChristianSchmidt #DejtonskiSporazum #HrvatskiPremijer #IzborniZakon #Patrija #PIC #Strazbur