Članak

PRIDRUŽIVANJE ASOCIJACIJI

Predsjednik parlamenta Turske: Naš ulazak u BRICS je u korist cijelog svijeta

(Patria) - Eventualno članstvo Turske u BRICS-u koristit će ne samo Ankari, već i cijelom svijetu, rekao je predsjednik Velike narodne skupštine (parlamenta) Numan Kurtulmus u intervjuu za TASS.

„Prisustvo Turske u BRICS-u će zaista dati ozbiljan doprinos cilju globalnog mira. To je zato što je Turska zemlja koja istovremeno učestvuje u mnogim formatima međunarodne saradnje“.

Turska je članica Organizacije crnomorske ekonomske saradnje, Organizacije islamske saradnje, Organizacije turskih država, Euro-mediteranskog partnerstva, NATO-a i kandidat za Evropsku uniju, rekao je.

„Također je zemlja koja želi da razvije nove alternativne instrumente vanjske politike“, kaže Kurtulmus.

„Ovo će obogatiti Tursku u vanjskopolitičkim instrumentima i nadamo se da će učešće Turske u takvoj organizaciji promovisati jačanje globalnog mira u uslovima multipolarnog globalnog sistema.“

„Turska, imajući geostrateški položaj, kao most između Istoka i Zapada, imajući kulturnu
prošlost i izglede za budućnost, ušla je u proces transformacije u regionalnog aktera, pa čak i u aktera koji ima efikasnu ulogu u globalnom sistemu. BRICS smatramo jednim od važnih asocijacija budućeg multipolarnog globalnog sistema. Iz tog razloga ulazak Turske u BRICS neće obuzdati Tursku, već naprotiv, proširiće njene vanjskopolitičke kapacitete“, dodao je Numan Kurtumlus.

#aktuelno #Turska #BRICS