Članak

DUBIOZNA ŠUTNJA

KAD TRUBE UTIHNU Dubioza kolektiv – Buntovnici ili plaćeni svirači nametnutog sistema?

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Fadile, je*i se i ti i Vlada Federacije… Poznati su vam ovi stihovi, zar ne? Otpjevali su ih oni što su u centru Sarajeva doček nove 2023. godine odsvirali kao pokvaren tranzistor. Ili, ako hoćete, u skladu s imenom benda - Dubioza kolektiv.

Bili su to nekada sveprisutni dušebrižnici za društvo i Bosnu i Hercegovinu. I nisu bili prvi, otpor muzike kao umjetnosti spram politike i vlasti nije nepoznata pojava. Mnogi pravci nastali su na tom otporu.

Ali, otpor Dubioze kolektiv i njihovo “služenje” interesima građana i društva u cjelini nije baš kontinuitet koji bi bio vrijedan hvale. Posmatrano s današnjeg aspekta, pjesme koje su pisali između ‘14. i ‘22. godine mnoge bi mogle prevariti da pomisle kako je Dubioza kolektiv bend koji se muzikom bori protiv loših politika, za prava radnika, penzioneram, rudara i slično.

No, jeste li u posljednje dvije godine čuli neki hit Dubioze kolektiv usmjeren protiv vlasti i politike. Niste! Ali svakodnevno slušate vijesti i informacije o dubiozi u koju nas gura aktuelna vlast. I niste to samo čuli, nego osjetili.

Otišli ste u Dom zdravlja i načekali se, jer medicinski radnici protestuju i sa ulice traže svoje pravo ili jednostavno nema ljekara specijaliste koji vas može primiti. Od juna ih Trojkina Vlada KS vuče za nos u pregovorima, a čak i uz tvrdnju da novca ima ne žele im ispuniti zahtjeve. Nisu to neki veliki zahtjevi, ali vlada Nihada Uka ni za male nema para.

Pitali ste djecu gdje su bila cijeli dan i čuli odgovor na protestu ispred Vlade KS, koja ih je zavalila za otprilike pola subvencije. Pa im Nihad Uk u lice rekao da neće biti para, iako je Skupština KS izglasala da ih mora biti.

Otišli ste na roditeljski sastanak pa vas dočekao papir naslovljen kao “saglasnost”. Od vas Vlada Trojke u KS traži saglasnost da bi vašoj djeci pravili dosije samo zato što im se ide u toalet ili kažu nešto što se ne sviđa feudalnoj ministrici obrazovanja. Svojom politikom od vas prave budale, a od vaše djece kriminalce ili šta već.

Pišete knjige pa ste otišli u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku po onaj neophodni broj, ali su vas dočekala zaključana vrata. Nema para ni za biblioteke, ali strpite se, otiđite na one besplatne wifi lokacije i slušajte onu “Ante okani me se” jer su vašim novcem platili Severinu, Saru Jo i novogodišnji dernek 800.000 KM.

Pomislite bit će bolje. Sad će nametnuta vlast Federacije povećati plate, ali ćorak. Nema veće plate, a mnogi se pitaju hoće li dobitii i one zarađene. Jer, oni što su svojevremeno pjevali s Dubiozom skršili su 200, pa 500 miliona KM, a koliko su se na sve to zadužili niko ne zna.

Taman pomislite bit će bolje, upalite TV i vidite penzionere ispred Vlade FBiH. Traže penzije, povišice, jer im je to obećano, ali i oni ostaju praznih ruku. I sjetite se onda da su vladari Federacije spiskali na vozila, na uhljebe po Cestama FBiH i drugim institucijama.

Na sve to morate popiti neki dobar sedativ, a drugi pripremiti u ruci, jer se na ekranu prikazuje kako Dodik i Čović otimaju ono posljednje što imate - državu. A Trojka za koju ste vjerovali da je nada im to dopušta.

I sjetite se da je Dubioza kolektiv bend koji pjeva protiv vlasti. Odete na You Tube i tražite, tražite, tražite… Ali ništa! Nema “Nermine, je*i se”, nema “odliva mozgova”, jer Nihad Uk ne da pare mladima… Nema ništa!

Ali vam iskoči Dino Merlin i ona “Sve je laž, samo pusta laž”. Tada shvatite da je Dubioza kolektiv bila i ostala samo sredstvo propagande inostranih sila i domaćih autsajdera u pohodu rušenja svega što je ličilo na bosanskohercegovačko i sadržavalo barem malo dobrog, čuvalo dostojanstvo… Uzdahnete i zaključite Dubioza je*i se, skupa s nametnutom Vladom Federacije!

#Bosna #DubiozaKolektiv #Fadile #Hercegovina #NihadUka #RasimBelko #Sarajevo #SaraJo #Severina #TrojkinaVladaKS #VladaFederacije #BiH #izdvojeno