Članak

HASSAN NASRALLAH

Šef Hezbollaha: Izrael je prešao crvene linije, ovo je objava rata

Smrtonosni izraelski napadi u kojima su eksplodirali voki-tokiji i pejdžeri Hezbollaha prešli su sve crvene linije, izjavio je danas Hassan Nasrallah, vođa tog libanskog pokreta koji ima podršku Irana.

(Patria) - Smrtonosni izraelski napadi u kojima su eksplodirali voki-tokiji i pejdžeri Hezbollaha prešli su sve crvene linije, izjavio je danas Hassan Nasrallah, vođa tog libanskog pokreta koji ima podršku Irana.

Tokom njegovog obraćanja koje je emitovano na televiziji, u Bejrutu su se tresle zgrade od preleta izraelskih vojnih aviona.

Liban i Hezbollah okrivljuju Izrael za napade na Hezbollahovu komunikacionu opremu u kojima je ubijeno 37 ljudi i ranjeno oko 3.000.

Izrael nije direktno komentarisao napade, za koje sigurnosni izvori kažu da ih je vjerovatno izvela obavještajna agencija Mossad.

- Nema sumnje da smo podvrgnuti velikom sigurnosnom i vojnom udaru koji je bez presedana u historiji otpora i bez presedana u historiji Libana - rekao je Nasrallah u TV obraćanju, snimljenom na nepoznatoj lokaciji.

Pojavivši se ispred crvene pozadine u svom uobičajenom crnom turbanu, poručio je da ova vrsta ubijanja, ciljanja i zločina može biti bez presedana u svijetu.

- Napadi su prešli sve crvene linije. Neprijatelj je otišao izvan svake kontrole, zakona i morala - istakao je Nasrallah i dodao da se napadi "mogu smatrati ratnim zločinima ili objavom rata".

Dok je emitovan njegov govor, zaglušujući zvuci probijanja zvučnog zida izraelskih vojnih aviona potresali su Bejrut.

#HassanNasrallah #Hezbollah #Izrael #Liban #Svijet