Članak

IZBORI U SAD-u

Šta muslimanski glasači zamjeraju Kamali Harris i hoće li joj dati podršku?

Arapsko-američki i muslimanski birači, nezadovoljni američkom podrškom izraelskoj ofanzivi u Gazi, okreću leđa demokratskoj kandidatkinji Kamali Harris i najavljuju podršku kandidatkinji iz treće stranke Jill Stein.

Harris na jednom od predizbornih skupova

(Patria) - Arapsko-američki i muslimanski birači, nezadovoljni američkom podrškom izraelskoj ofanzivi u Gazi, okreću leđa demokratskoj kandidatkinji Kamali Harris i najavljuju podršku kandidatkinji iz treće stranke Jill Stein.

Ova promjena podrške mogla bi utjecati na šanse Kamale Harris u ključnim državama koje su presudne za izbore 5. novembra, piše Reuters, a prenosi N1.

Podaci koje je ovog mjeseca objavio Savjet za američko-islamske odnose (CAIR), bazirani na anketi s kraja avgusta, otkrivaju značajnu promjenu u podršci birača.

U Michiganu, gdje živi značajna arapsko-američka zajednica, 40% muslimanskih birača podržava Jill Stein iz Zelenih.

Republikanski kandidat Donald Trump dobio je 18% glasova, dok je Harris, potpredsjednica pod predsjednikom Joeom Bidenom, zaostajala sa samo 12%.

Stein također vodi nad Harris među muslimanskim biračima u Arizoni i Wisconsinu, dvjema ključnim državama u kojima je Biden tijesno pobijedio Trumpa na izborima 2020. godine.

U Georgiji i Pennsylvaniji, Harris je prethodno bila favorit među muslimanima, dok je Trump bio bolji od Harris u Nevadi sa 27% naspram 26%, navodi se u CAIR-ovoj anketi koja je obuhvatila 1.155 birača muslimana širom zemlje.


Jill Stein

Sve ove države ključne su za pobjedu i kandidati su imali tijesne margine na prethodnim izborima.

Dok je Biden osvojio muslimanske glasove u 2020. sa više od 80% podrške prema nekim izlaznim anketama, demokratska podrška drastično je opala zbog skoro godinu dana dugih izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Prema popisu stanovništva SAD-a iz 2020., oko 3,5 miliona Amerikanaca izjavilo je da imaju bliskoistočno porijeklo, što predstavlja oko 1% ukupne američke populacije.

Njihovi glasovi mogli bi se pokazati ključnim u uskoj utrci, s obzirom na to da ankete pokazuju blisku konačnu utrku.

U utorak je Harris pozvala na okončanje rata između Izraela i Gaze, povratak talaca koje drži Hamas u Gazi i usprotivila se ponovnoj okupaciji palestinskih teritorija, podržavajući rješenje s dvije države.

Međutim, tokom sastanaka iza zatvorenih vrata u Michiganu i drugim mjestima, zvaničnici njene kampanje navodno su odbacili pozive da obustave ili ograniče isporuke američkog oružja Izraelu, tvrde lideri američko-arapske zajednice.

Faye Nemer, osnivačica Američke komore za trgovinu s bliskoistočnim regionom u Michiganu kritikovala je nedostatak stvarnih koristi od decenija organizovanja zajednice i građanskog angažovanja.

- Mi smo sastavni dio ove zemlje, ali naši problemi se ne uzimaju u obzir - kaže Nemer.

Stein aktivno vodi kampanju o pitanju Gaze, zagovarajući trajno primirje i trenutni embargo američkog oružja Izraelu.

Njeno zalaganje za povlačenje investicija iz namjenske industrije i njen stav o Gazi povećali su joj popularnost u pro-palestinskim krugovima.

Njen izborni partner Butch Ware, profesor na Univerzitetu u Californiji, Santa Barbara, je također musliman.

Stein je ovog mjeseca govorila na arapskoj konferenciji u Dearbornu, državi Michigan, godišnjem okupljanju arapskih Amerikanaca, i bila je na naslovnoj strani The Arab American News pod naslovom "Izbor 2024."


Naslovnica The Arab American News

Prošle sedmice je u intervjuu za The Breakfast Club, radio program u New Yorku, izjavila: "Svaki glas za našu kampanju je glas protiv genocida".

- U isto vrijeme, Trumpov tim je organizovao brojne lične i virtuelne događaje sa arapskim Amerikancima i muslimanima u Michiganu i Arizoni - rekao je Richard Grenell, bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe.

- Lideri arapskih Amerikanaca u Detroitu znaju da je ovo njihov trenutak da pošalju snažnu poruku Demokratskoj stranci da ih ne bi trebali uzeti zdravo za gotovo - rekao je Grenell.

Trump je izjavio da bi osigurao više mirovnih sporazuma između Arapa i Izraela. Njegov pristup i Steinina privlačnost mogli bi se pretvoriti u brojke koje bi mogle ugroziti Harris, upozorava Reuters.

Zeleni su na glasačkim listićima u većini država, uključujući sve ključne neopredjeljene države koje bi mogle odlučiti izbore, osim u Georgiji i Nevadi, gdje stranka tuži države kako bi bila navedena na glasačkim listićima.

#aktuelno #DonaldTrump #Izbori #jillstein #JoeBiden #KamalaHarris #SAD