Članak

KRŠENJE SDP-ovog ZAKONA

Gradonačelnice, jeste li raseljeno lice: Karić u tri stana i dvije općine, ko laže Benjamina ili dokumenti!?

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Kandidatkinja SDP-a za načelnicu Novog Sarajeva Benjamina Karić Londrc, koju podržavaju Narod i pravda i Naša stranka samo je formalno promijenila adresu stanovanja.

Zapravo Karić je privremeno raseljeno lice jer je zbog političkih motiva i interesa iz općine Centar gdje stvarno namjerava živjeti odselila u Novo Sarajevo kojim želi vladati. Iz dostupne dokumentacije nemoguće je utvrditi kako je to uradila na legalan način prije maja 2024. godine. Jer u dokumentaciji jasno stoji da je prometovala svojim udjelom vlasništva u stanu na adresi Topal Osman paše 20 (zgrada Loris) još 2017. godine.

Sada sve vraća u prvobitno stanje, ali i dalje ostaje pitanje na osnovu kojeg dokumenta je promijenila prebivalište.

Promjenom CIPS-a Karić je stekla preduslove da bude kandidatkinja za načelnicu Trojke za Novo Sarajevo. Ipak, mnogo je nejasnoća u vezi s ovim pitanjem, jer i Izborni zakon BiH jasno precizira da je PREBIVALIŠTE opština, grad ili distrikt u kojem se državljanin nastani s namjerom da tamo stalno živi.
A, gdje Karić zaista namjerava živjeti dokazala je kupovinom stana u strogom centru grada. Podsjećamo, mediji su objavili kako je zbog tog stana obnavljala fasadu i krov budžetskim novcima!

Ipak, da bismo izbjegli nejasnoće, iako smo u posjedu zemljišno knjižnog izvatka u kojem stoji da je svoj poklonjeni dio od majke Brankice Đinđić prometovala 25.05.2017 godine sa osobom inicijala M. M., a notarsku ispravu uradio Dževad Pazelja zatražili smo od gradonačelnice Karić da odgovori na pitanja:

Gdje stanuje Benjamina Karić Londrc da li u Centru ili općini Novo Sarajevo?

Da li je tačno, a što pokazuje ZK izvadak, da je prometovala stanom u ulici Topal Osman paše broj 20 još 2017. godine?

Koji je bio osnov da se u CIPS/u Novo Sarajevo prijavi u stan u ulici Topal Osman paše i na osnovu kojeg dokumenta?

Da li je tačno da je gradonačelnica ovlastila advokata Amelu Dizdarević-Bulja da je zastupa pred Zemljišnoknjižnim uredom Općinskog suda Sarajevo zbog brisanja predbilježbe prava vlasništva na nekretnini na adresi Topal Osman paše?

Odgovor je ekspresno stigao, ali prema navedenoj dokumentaciji ispostavit će se lažnim.

„Gradonačelnica Benjamina Karić stanuje u Novom Sarajevu, u stanu koji je njena porodica kupila kada je zgrada tek izgrađena, sedamdesetih godina. Nije bilo prometa nekretnine u 2017. godini, a gradonačelnica je vlasnica 2/3 stana na osnovu čega ima sva zakonska prava“, stoji u odgovoru iz Grada Sarajeva.

I možda bi i imala zakonska pravo da je sve urađeno u skladu sa zakonom, a rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 6. septembra pokazuje da je Karić slagala i u odgovoru za Patriju, ali i da nije imala upisano vlasništvo u ZK na dan kada je promijenila prebivalište.

Iz rješenja Suda vidljivo je da 2017. prometovala stan za šta je bila dužna platiti porez, a što nije učinila iako je notarski ugovor prijavila ZK uredu kako bi stavila zabilježbu.

Rješenje Suda od 6. septembra dokazuje da Karić nije govorila istinu

Ugovor je potpisan u martu 2017., a raskid ugovor u maju 2017. Očito je da je prometovala lažno, a nakon nekog vremena, raskinula je isti ugovor, no bojeći se i dalje problema raskinuti ugovor ne prijavljuje ZK uredu Općinskoga suda u Sarajevu.

Nakon kandidature za načelnicu, u pokušaju prevare javnosti, ali i sistema počinje proces provedbe ugovora i u ZK. Međutim, ostaje pitanje kako je onda bez ZK prijavila prebivalište kroz sistem CIPS. Prema zakonu prilikom prijave prebivališta neophodno je imati dokaz o stanovanju na adresi na kojoj se prijavljuje, a što Karić nije mogla regularno imati.

ZK pokazuje da Karić u trenutku prijave prebivališta nije imala dokaz o vlasništvu stana

Također nejasno je zašto je kupila stan u Titovoj tvrdeći da joj je mali stan u Bolničkoj od 50m2 ako na raspolaganju ima stan od 100 metara kvadratnih u zgradi Loris.

Očito je da gradonačelnica Karić pokušava manipulisati ne samo građanima Novog Sarajeva nego i grada kojeg vodi jer prema dokumentaciji ona je sada vlasnik ili suvlasnik čak tri stana.

Činjenica je da Karić do maja ove godine nije živjela na Grbavici nego u Bolničkoj ulici u općini Centar. Nakon svega kupila je još jedan stan u općini Centar. Njeno djelovanje kao gradonačelnice uglavnom je svedeno na poslove u općini Centar, nije li onda jasno da je gradonačelnica Karić trebala biti kandidatkinja za općinu Centar, a ne u Novom Sarajevu gdje je nametnuta kao kandidat SDP-a zbog promašaja njenih političkih mentora.

Istovremeno pitamo i SDP zašto se u Kantonu Sarajevo u kojem ste vlast ne provodi vaš Zakon o prebivalištu koji je koštao izbornog prava veliki broj građana u entitetu Republika srpska. Nama je odgovor jasan, nadamo se i građanima!

#BenjaminaKarićLondrc #Centar #CIPS #Loris #NovoSarajevo #OpćinskiSudSarajevo #Patrija #TopalOsmanPaše #ZemljišnoknjižniUred #BiH #izdvojeno