Članak

KOSOVSKI PREMIJER

Kurti pozvao Brisel da Kosovu dodijeli status kandidata za članstvo u EU

Kosovski premijer Albin Kurti zatražio je u Briselu od Evropske unije da razmotri zahtjev Kosova za članstvo, saopštio je njegov kabinet.

(Patria) - Kosovski premijer Albin Kurti zatražio je u Briselu od Evropske unije da razmotri zahtjev Kosova za članstvo, saopštio je njegov kabinet.

Tokom radnog ručka koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Kurti je rekao da je širenje EU "najbolji odgovor za sve koji ugrožavaju mir i jedinstvo Evrope, posebno poslije ruske vojne agresije u Ukrajini".

U tom je kontekstu pozvao na razmatranje zahtjeva Prištine i dodjeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u EU.

Zatražio je i ukidanje restriktivnih mjera koje je EU nametnula Prištini prošle godine zbog nepreduzimanja koraka ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova, ocijenivši da su one "nepravedne".

Kurti je kazao i da je Kosovo među prvima dostavilo Briselu predlog reformske agende u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, ocijenivši da je time pokazalo "posvećenost" toj inicijativi Evropske unije.

Kosovski premijer je također potvrdio podršku Berlinskom procesu, uoči 10. godišnjice pokretanja te inicijative, i istakao značaj pune primjene četiri sporazuma o mobilnosti, potpisana 2022. u Berlinu.

Kurti je na radnom ručku govorio i o jedinstvenom digitalnom tržištu, jedinstvenom evropskom tržištu za plaćanja u eurima (SEPA), zajedničkom regionalnom tržištu i regionalnoj saradnji i sigurnosti, dodaje se u saopštenju.

#AlbinKurti #Brisel #Evropskaunija #Kosovo #StatusKandidata #Region