Članak

BIRA SE PARLAMENT

Austrija danas ide na izbore, a krajnja desnica cilja na historijsku pobjedu

(Patria) - Austrijanci danas biraju novi parlament, a krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) ima za cilj osigurati svoju prvu pobjedu na opštim izborima u trci s vladajućim konzervativcima u kojoj su dominirale ekonomske brige i imigracija, javio je Reuters.

Nakon što je mjesecima vodio u istraživanjima javnog mnjenja, prednost FPO-a nad Austrijskom narodnom strankom (OVP) se smanjila gotovo na nulu jer se kancelar Karl Nehammer predstavlja kao državnik i prikazuje svog rivala, lidera FPO-a Herberta Kikla, kao otrovnu prijetnju.

Ko god pobijedi, neće dobiti apsolutnu većinu, pokazuju ankete, ali će polagati pravo da vodi koalicionu vladu. Projekcije se očekuju nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u 17 sati.

„Ono što je u pitanju je da li će FPO imenovati kancelara ili ne“, kaže Kathrin Stainer-
Haemmerle, profesorica političkih nauka na Koruškom univerzitetu primijenjenih nauka.

„Ako se to dogodi, onda moram reći da bi uloga Austrije u Evropskoj uniji bila značajno drugačija. Kickl je često govorio da mu je (mađarski premijer) Viktor Orban uzor i da će stajati uz njega“, dodala je.

Euroskeptična, Rusiji naklonjena FPO, koja je kritična prema islamu i obećava stroža pravila za tražioce azila, prvi put je pobijedila na nacionalnom nivou u junu na evropskim izborima ispred OVP-a za manje od procentnog poena.

Pobjeda FPO-a učinila bi Austriju novom državom Evropske unije koja je zabilježila rastuću podršku krajnje desnice nakon Nizozemske, Francuske i Njemačke.

Predsjednik Alexander Van der Bellen, koji nadgleda formiranje vlada, izrazio je rezerve prema FPO-u zbog njegovih kritika EU i neuspjeha da osudi rusku invaziju na Ukrajinu. Stranka se također protivi sankcijama EU Moskvi, pozivajući se na neutralnost Austrije.

On je nagovijestio da bi mogao osujetiti Kickla, ističući da ustav ne zahtijeva od njega da traži od prvoplasirane stranke da formira vladu, iako je to već dugo običaj.

OVP, koji kao i FPO podržava stroža imigraciona pravila i smanjenje poreza, jedina je stranka otvorena za formiranje koalicije s krajnjom desničarskom strankom. Ankete pokazuju da bi zajedno mogli prikupiti većinu, ali Nehammer kaže da se njegova stranka neće pridružiti vladi u kojoj je Kickl.

#aktuelno #Austrija #izbori #parlament #desnica