Članak

GOVOR U WISCONSINU

Eskalira Trumpova retorika protiv imigranata i Harris: 'Čudovišta' i 'mentalno oštećena'

(Patria) - Donald Trump je u subotu iznio neke od svojih najoštrijih retorika protiv imigranata koji su ilegalno prešli granicu i počinili zločine, posebno nad mladim ženama, dok je također eskalirao uvrede na račun američke potpredsjenice i njegove rivalke na izborima Kamale Harris.

U saveznoj državi Wisconsin, Trump je Harris, koja je u petak posjetila američko-meksičku granicu prvi put u svojoj kampanji, nazvao „mentalno oštećenom“ i „mentalno nesposobnom“.

Uz republikanskog predsjedničkog kandidata stajali su posteri ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države koji su uhapšeni zbog ubistava i drugih zločina, te transparenti na kojima je pisalo „Okončajte migrantski kriminal“ i „Deportujte ilegalce odmah“, javio je Reuters.

Njegov govor je bio posvećen gotovo u potpunosti imigrantima bez dokumenata. On je one koji su počinili nasilne zločine nazvao „čudovištima“, „hladnim ubicama“ i „podlim životinjama“.

Trump je u tijesnoj utrci s Harisom uoči izbora 5. novembra. Prema istraživanjima javnog
mnijenja, imigracija i južna granica jedno su od glavnih pitanja za birače.

Trump je okrivio Harris i predsjednika Joea Bidena da su pustili imigrante bez dokumenata u SAD, optužujući neke migrante da žele „silovati, pljačkati, krasti, harčiti i ubijati narod Sjedinjenih Američkih Država“. U jednom trenutku Tramp je rekao: „Ovo je mračan govor“. Trumpov govor je održan u malom gradu Prairie du Chien, gdje je Venecuelanac koji je ilegalno u zemlji, priveden u septembru zbog navodnog seksualnog napada na ženu i napada na njenu kćerku.

Oko sedam miliona migranata uhapšeno je u ilegalnom prelasku granice između SAD-a i
Meksika tokom Bidenove administracije, prema vladinim podacima, što je rekordno visok broj koji je podstakao kritike na račun Harris i Bidena od strane Trumpa i republikanaca.

U posjeti granici u petak, Harris je iznijela plan da popravi „naš pokvareni imigracioni sistem“ i optužila Trumpa da „raspiruje vatru straha i podjela“ zbog utjecaja imigranata na američki život.

Pozvala je na stroža ograničenja azila i obećala da će biti „glavni prioritet“ zaustavljanja ulaska fentanila u SAD.

Trump je također ponovio svoju lažnu tvrdnju da je njegov izborni poraz od Bidena 2020. godine bio lažan. Ako bude ponovo izabran i „ako mu bude dozvoljeno“, Trump je rekao da će tada procesuirati ljude koje krivi za svoj gubitak.

Studije generalno otkrivaju da nema dokaza da imigranti počine zločine u većoj stopi od
američkog stanovništva, a kritičari kažu da Trumpova retorika pojačava rasističke forme.
Trump se obično fokusira na mlade žene koje su navodno ubili latinoamerički napadači kako bi poslao poruku, izbjegavajući slučajeve koji uključuju muške žrtve. Protivnici ga optužuju da cinično iskorištava ožalošćene porodice kako bi podstakao svoju priču da su dolasci oni rođeni u inostranstvu, često Hispanoamerikanci, dio invazijske armije.

No, neke od porodica žrtava pozdravile su Trumpov fokus na pitanje nasilnog kriminala i broja smrtnih slučajeva tinejdžera uzrokovanih opioidnom drogom fentanilom, od kojih veliki dio dolazi u SAD preko južne granice. Nekoliko roditelja koji su izgubili djecu zbog ilegalnih napada imigranata ili fentanila, govorili su mu u prilog prije Trumpovih izjava u subotu.

#aktuelno #DonaldTrump #govor #SAD