Članak

REAKCIJE

Lazović: Razumljive kritike koje se ovih dana, sa više adresa, osim iz redova TROJKE, upućuju Schmidtu

(Patria) - Christian Schmidt je znao više puta javno reći da je on na strani svih građana BiH. U Strazburu, prilikom razmatranja presude u slučaju Kovačević, imaće priliku da nas u to i uvjeri.

"Prije više od godinu dana na susretu predstavnika Civilnog vijeća sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom tražio sam da OHR i on lično, ukoliko im je cilj da BiH postane država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom prostoru, moraju prioritet dati provođenju presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura", objavio je Miro Lazović.

Ovaj prekaljeni bosanskohercegovački političar i istaknuti član Demokratske fronte na svom Facebooku još je napisao:

Gosp. Schmidt je izrazio saglasnost da su etničke politike smetnja za evropski put BiH uz obećanje da će njegove naredne aktivnosti biti prvenstveno okrenute provođenju presuda Suda iz Strazbura.

U protekloj, kao i tekućoj godini, po ovom pitanju, nije bilo aktivnost OHR-a i visokog predstavnika. Naprotiv, njegovo nedavno obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN nagovijestilo je da presudu SZLjP u slučaju Kovačević smatra problematičnom za političke odnose u BiH.

Stoga su razumljive kritike koje se ovih dana, sa više adresa, osim iz redova TROJKE, upućuju visokom predstavniku povodom najave da će prisustvovati novembarskoj sjednici Suda koja će potvrditi prvostepenu presudu u korist apelanta ili će je preispitati, nakon što su se "nelegalni" apelanti žalili.

Od te odluke Suda, kao i od već donesenih presuda, zavisi kakva će biti naša budućnost.

Hoćemo ostati u etničkim kavezima u kojima nas etničke politike trideset godina čine zarobljenim ili ćemo kao slobodni građani, bez diskriminacija i poniženja, početi graditi zdravo društvo i stabilnu demokratsku državu.

Christian Schmidt bi morao stati na stranu građana BiH. Njegova uloga to zahtijeva. On je tu da svojim aktivnostima otklanja blokade na putu BiH u EU i NATO, a ne da zadovoljava interese etničkih lidera i nazadnih etničkih politika.

Tridesetogodišnja etnička dominacija konačno mora prestati. Ustavne etničke diskriminacije moraju biti zamijenjene ljudskim pravima i slobodama.

Christian Schmidt je znao više puta javno reći da je on na strani svih građana BiH.

U Strazburu, prilikom razmatranja presude u slučaju Kovačević, imaće priliku da nas u to i uvjeri.

U suprotnom, njegova pozicija kao Visokog predstavnika u BiH, sa pravom, biće na udaru.

Izgubiće povjerenje građana. Ne samo on, već i članice PIC-a kao i američka administracija", stoji u objavi Lazovića.

#aktuelno #BiH #ChristianSchmidt #DemokratskaFronta #EU #MiroLazović #NATO #OHR #Strazburu #SZLjP #UN