Članak

BIJELO POLJE

Muftija Fazlović: Naše žrtve neće biti uzaludne ako se nikada i nigdje ne ponove Šahovići ili Srebrenica

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović poručio je u Bijelom Polju da je danas pravo vrijeme da Bošnjaci, ali i njihove komšije, uzmu lekcije iz prošlosti, da pobijedi pravda i istina i da se nikada više ne ponove Šahovići ili Srebrenica.

Na zajedničkoj dženazi i obilježavanju stogodišnjice masovnog zločina u
Šahovićima, kao direktni potomak Bošnjaka stradalih u ovom stravičnom zločinu, ali i kao kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića, muftija Fazlović je uputio snažne poruke, kazavši da lekcije neće biti savladane šutnjom, skrivanjem istine i ponavljanjem grešaka iz prošlosti.

„Ako uzmemo nauk iz događaja kojih se danas ovdje prisjećamo, žrtve nisu
pale uzalud. Samo ako se nikada i nigdje ne ponove Šahovići ili Srebrenica, naše žrtve neće biti uzaludne“, poručio je muftija Fazlović.

Ovom prilikom muftija je podsjetio na stravični zločin koji se u Šahovićima
dogodio između 9. i 10. novembra 1924. godine.

„Grupa nenaoružanih Bošnjaka je privedena i onda mučki ubijena, da bi,
nakon toga, započeo totalni napad na ovo mirno selo. Paljene su kuće, ubijano staro i mlado, žene i djeca istrgnuta iz majčinog naručja. Niko od Bošnjaka se nikad više nije vratio u Šahoviće. Zemlja im je rasprodata ili oduzeta. Raselile su se brojne porodice Kolašinaca, Mekića, Drpljana, Hadžibulića, Kolića, Kalića, Hota, Hasića, Alomerovića, Mušovića, Kovačevića, Hamzića, Šahovića, Suljevića, Fazlovića i drugih“, kazao je muftija Fazlović.

Ocijenio je da je ovaj zločin s elementima genocida utoliko teži jer se nije
desio u vihoru ratnih operacija, već se radilo o očitoj genocidnoj namjeri
naredbodavaca i izvršilaca da se veća grupa Bošnjaka trajno uništi na teritoriji na kojoj živi.

Također je ukazao na činjenicu da je su posljednjih skoro dvije stotine godina
na širem južnoslavenskom prostoru, nad Bošnjacima više puta počinjeni zločini, koji se, prema članu 2 Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida Ujedinjenih nacija, osnovano mogu nazvati genocidom.

„U pozadini tih zločina je bilo plansko, sistemsko i organizirano uništenje
Bošnjaka, kao zasebne religijske i nacionalne grupe“, kazao je muftija Fazlović.
Naveo je i da Bošnjaci u Sandžaku imaju dugu i traumatičnu historiju progona i zločina, da su, nažalost, tokom historije bili predmet sistematskih progona i da su se na njima činili zločini genocidnog i urbicidnog karaktera, još od ustanaka protiv osmanske vlasti, preko Balkanskih ratova, Drugog svjetskog rata, pa sve do kraja prošlog stoljeća.

„I u proteklom ratu, područje Pljevalja je bilo izloženo brojnim zločinima i
zastrašivanjima bošnjačkog stanovništva. Sličnost s genocidom u Srebrenici je očita i zastrašujuća. Rane našeg naroda su svježe i danas, ali one u nama ne bude mržnju, niti želju za osvetom, već odlučnost da sačuvamo sjećanje na žrtve i učinimo sve da više nikad ne budemo žrtve takvog zločina“, poručio je muftija Fazlović.

Dodao je da sve ono što su Bošnjaci kao narod podnijeli ili podnose od zločina u Šahovićima do danas, dio provjere njihove spremnosti da ostanu ljudi, u istinskom značenju te riječi.

„Mi se borimo da dobro vlada svijetom, da humanost preovlada ljudskom
sviješću i djelima. Budimo spremni ovim iskušenjima hrabro odolijevati, kako bi ona u nama izbrusila, a izvan nas pokazala, našu odlučnost da ostanemo i opstanemo uz Istinu i Pravdu, a protiv laži i nepravde, ovdje i bilo gdje u svijetu“, kazao je, između ostalog, muftija Fazlović.

#aktuelno #MuftijaFazlović #BijeloPolje #Bošnjaci #Šahovići #Srebrenica #IslamskaZajednica #HuseinKavazović #Zločin #Genocid #Progon