Članak

DRŽAVNI ZASTUPNIK

Kešo: Bećirović i Konaković u UN-u su lavovi, a u BiH miševi

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Ujedinjenim nacijama u New Yorku izazvao je reakcije susjedne Srbije.

(Patria) - Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Ujedinjenim nacijama u New Yorku izazvao je reakcije susjedne Srbije.

Bećirović je potcrtao da i dalje postoje aspiracije Srbije na teritoriju BiH, što je zasmetalo srbijanskim vlastima koje su uputile protestnu notu UN-u.

O ovoj temi, kao i o novom nastavnom planu i programu u bh. entitetu Rs za emisiju "Dobar dan BiH" Hayat televizije govorio je zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo.

- Mislim da se Srbija nastavlja kretati u pogrešnom smijeru negirajući genocid nad Bošnjacima kao i karakter rata. Prema tome, ne čudi što Srbija ovako nastupa.

Očekivao sam burniju reakciju. Ukoliko sav normalan svijet prihvata presude sudova, bilo bi normalno da i oni to prihvate. Samo tako mogu da budu dio Evrope.

Krugovi koji mogu to da priznaju su zatomljeni od Vučića. Njegova politika ima apsolutnu podršku građana. A svo to zlo sve više narasta - ističe Kešo.

Navodi da je Bećirović nastupio onako kako je i trebao, ističući da takav stav treba imati i u BiH, a ne samo u UN-u.

- Apsolutno je pogrešna njihova postavka. Ukoliko ne vide ono što vidi sav normalan svijet i ukoliko smatraju da ih mogu preinačiti, onda su na izrazito pogrešnom putu.

Jedini put da Srbija doživi katarzu je da se da prostor zdravim snagama gdje bi vidjeli one koji bi progovorili normalnim jezikom kao što mi govorimo ovdje.

Moram reći da je Bećirović nastupio hrabro kako to i treba. On i Konaković su u UN-u lavovi, a u BiH kao miševi. S druge strane, ne mogu mu čestitati jer nije prisustvovao otvaranju spomenika Alagiću - govori Kešo.

Novim nastavnim planom i programom kojima se veličaju ratni zločinci, Kešo ističe, žele se protjerati nesrpska djeca i njihovi roditelji sa tih prostora.

Kešo se pita da li je normalno da djeca uče o krvnicima svojih najbližih kao o herojima.

- Mi želimo poništiti pravilnik da se u nastavni predmet uvodi sadržaj kojima se izvrću činjenice i veličaju ratni zločinci.

Svih ovih godina se to nije našlo u programima a na 30. godišnjicu od rata ulaze sa takvim pristupom historijskim činjenicama.

Pogubno je za bh. društvo da se veličaju ratni zločinci. To je direktna najava izgona djece iz školskih klupa.

Povelje koje garantuju ljudska prava nalažu pristup obrazovanju ali ne samo kroz otvaranje škola. Zar je normalno da djeca uče o veličanju krvnika svojih roditelja i rođaka?

Zar može neko očekivati od nastavnika nesrpskog naroda da će realizirati tu nastavnu jedinku čime sa druge strane dovodi u pitanje svoj posao.

Psihološkim pritiskom na djecu i njihove roditelje žele se protjerati sa tih prostora - smatra Kešo.

Do sada je okvirni zakon poštovan te se takve teme nisu nalazile u planovima i programima škola, dodaje. Prema ovom programu učenici će kroz sedam predmeta veličati ratne zločince.

- Okvirni zakon je do sada poštovan. I to ne samo kroz nastavni predmet historije, nego kroz sedam predmeta će se izučavati o tim "herojima".

Sada je trend da se sadržaj prožima kroz više predmeta. Na muzičkom bi vjerovatno trebali pjevati i veličati svoje "heroje". To je naprosto neizdrživo.

Ne vidim nikakve reakcije Trojke koja se ponašna robovski, snishodljivo prema Dodiku i Čoviću - dodaje Kešo.

#SafetKešo #DenisBećirović #ElmedinKonaković #SDA #UjedinjeneNacije #aktuelno