Članak

VIJEĆE MINISTARA BIH

Imenovan Koordinacijski tim za uspostavu zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tima za uspostavu Zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, u cilju provedbe Akcijskog plana za Zajedničko regionaln

(Patria) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tima za uspostavu Zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, u cilju provedbe Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište (CRM).

Za koordinatoricu tima imenovana je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, a za potkoordinatore predstavnici ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; sigurnosti; civilnih poslova; finansija i trezora; komunikacija i prometa; odbrane; te Uprave za indirektno oporezivanje i Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Koordinacijski tim inicira i predlaže Vijeću ministara mjere i aktivnosti iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine u saradnji sa svim mjerodavnim nivoima vlasti u BiH radi provedbe mjera iz Akcijskog plana.

Na samitu u Sofiji 2020. godine dogovorena je Inicijativa o uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta i usvojen Akcijski plan za Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana 2021. - 2024.

Također, Evropska unija je usvojila Uredbu o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, čija se dva od ukupno četiri stupa referiraju na Zajedničko regionalno tržište, a tiče se ekonomske integracije u Jedinstveno tržište EU te unapređenja ekonomske integracije u okviru Zapadnog Balkana.

#Vijećeministara #BiH #politika #ZapadniBalkan