Članak

SIN ČLANA VSTV-a

Novoimenovani tužilac u Banjoj Luci Aleksandar Forca je zet odbjeglog ratnog zločinca Ljubana Ećima!

Aleksandar Forca, sin člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Srđana Force imenovan je za tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, saznaje Istraga.ba. Forca junior je imenovan jednoglasno, dok se njegov otac izuzeo od glasanja.

(Patria) - Aleksandar Forca, sin člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Srđana Force imenovan je za tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, saznaje Istraga.ba. Forca junior je imenovan jednoglasno, dok se njegov otac izuzeo od glasanja.

Ovo je prvi put nakon skoro deceniju da sin ili kćerka nekog od članova VSTV-a bude imenovan za nosioca pravosudne funkcije. A ovakvo imenovanje je omogućeno izmjenama Zakona o VSTV-u koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila u decembru prošle godine kao dio “reformskog paketa” na putu prema EU.

Naime, prije stupanja ovog “reformskog” zakona koje je usvojila aktualna parlamentarna većina, nije bila moguća situacija da potomak nekog od članova VSTV-a bude imenovan za nosioca pravosudne funkcije.

Na ovom linku možete pročitati Pravilnik o sukobu interesa članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine donesen 29. maja 2014. godine. Prema tom Pravilniku, svaki član VSTV-a čiji je najbliži srodnik (roditelj ili dijete) aplicirao za neku od pozicija u pravosuđu, morao je podnijeti ostavku u Vijeću. Međutim, Parlament BiH je u septembru prošle godine usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH i tim je izmjenama omogućeno da VSTV može imenovati djecu svojih članova, bez da članovi Vijeća čija su djeca imenovana podnesu ostavku.

Evo i konkretnih dokaza.

“Sukob interesa postoji u situacijama u kojim članovi Vijeća imaju privatni interes koji utiče ili može uticati na zakonitost, transparentnost, objektivnost i nepristrasnost u obavljanju njihove funkcije, odnosno u kojima privatni interes šteti ili može štetiti javnom interesu ili povjerenju građana.

(2) Privatni interes podrazumijeva bilo koju korist za:

a) člana Vijeća;

b) krvnog srodnika u pravoj liniji (roditelja, dijete, usvojioca i usvojenika), te bračnog i vanbračnog druga“, navedeno je u članu 2 Pravilnika o sukobu interesa objavljenom u Služnenom glasniku BiH 61/14.

U sljedećem članu, članu 3, piše da “sukob interesa člana Vijeća uvijek postoji u sljedećim situacijama:

a) ako aplicira na bilo koju poziciju u pravosuđu;

b) ako lice iz člana 2. stav (2) tačka b) ovog Pravilnika aplicira za bilo koju poziciju u pravosuđu;”

Dakle, sukob interesa uvijek postoji ako “krvni srodnik” člana VSTV-a aplicira na bilo koju poziciju u pravosuđu. Šta se dešava u tim slučajevima propisano je članom 4 Pravilnika.

“U slučajevima iz člana 3. tačke a) i b) ovog Pravilnika, član Vijeća podnosi ostavku najkasnije u trenutku predaje aplikacije za poziciju u pravosuđu”, navedeno je u Pravilniku.

Da pojednostavimo, član VSTV-a čiji je potomak aplicirao za neku poziciju u pravosuđu morao je po automatizmu podnijeti ostavku u VSTV-u. I to je tako bilo od 2014. godine pa sve do septembra prošle godine kada je uz pomoć Međunarodne zajednice, prevashodno EU, aktualna vlast usvojila izmjene i dopune Zakona o VSTV-u. Na ovom linku možete pročitati izmjene Zakona, kojima je, faktički, omogućeno članovima VSTV-a da svoju djecu imenuju za nosioce pravosudnih funkcija. Evo i kako. Parlament BiH uveo je novi član Zakona kojim se reguliše sukob interesa.

“Iza člana 10. dodaje se novi član 10a. koji glasi:

“Član 10a (Sukob interesa)

(1) Sukob interesa člana Vijeća postoji:

a) kada se član Vijeća ili njegov krvni srodnik u pravoj liniji, dijete bračnog partnera, bračni odnosno vanbračni partner, usvojilac i usvojena djeca, prijavi na upražnjenu poziciju u pravosuđu, uključujući i Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavni sud Republike Srpske, ili upražnjenu poziciju glavnog disciplinskog tužioca i zamjenika disciplinskog tužioca u Uredu disciplinskog tužioca ili direktora i zamjenika u Sekretarijatu Vijeća;

b) u drugoj situaciji u kojoj je član Vijeća u krvnom srodstvu po pobočnoj liniji, srodnik po tazbini ili ima prijateljske, poslovne ili bilo kakve druge veze ili privatni interes koji utiče ili može uticati na zakonitost, transparentnost, objektivnost i nepristrasnost u vršenju funkcije, odnosno u kojoj privatni interes šteti ili može štetiti javnom interesu ili povjerenju građana.

(2) Ako se na upražnjenu poziciju iz stava (1) tačka a) ovog člana prijavi član Vijeća, prestaje mu mandat u Vijeću, a ako se na upražnjenu poziciju prijavi njegov srodnik ili lice iz stava (1) tačka a) ovog člana, član Vijeća dužan je оdmаh pо sаznаnju to prijaviti Vijeću i zatražiti svoje izuzeće u kоmisiјi zа оbаvlјаnjе rаzgоvоrа i pоstupku prеdlаgаnjа i imеnоvаnjа kаndidаtа.

(3) Slučajevi u kojima se podrazumijeva postojanje sukoba interesa iz stava (1) tačka b) ovog člana detaljnije se reguliraju pravilnikom Vijeća.”, navedeno je u izmjenama Zakona o VSTV-u usvojenim u septembru prošle godine.

Dakle, prema ovim izmjenama dovoljno je da član VSTV-a čije se dijete prijavilo za poziciju u pravosuđu samo izuzme iz glasanja i sukob interesa će biti izbjegnut. Ranije je, podsjećamo, bilo propisano da član VSTV-a mora podnijeti ostavku ukoliko želi da njegov potomak postane sudija ili tužilac u BiH.

Zahvaljujući ovim izmjenama, Srđan Forca je uspio svog sina Aleksandra progurati na poziciju tužioca u Banjoj Luci. Inače, Aleksandar Forca je zet odbjeglog ratnog zločinca i člana Zemunskog klana Ljubana Ećima.

#aktuelno #BanjaLuka #IstragaBa #tužilac #VisokoSudskoITužilačkoVijeće