Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Schmidt je agent hrvatskih interesa u našoj zemlji i tako ga treba tretirati!

Tek kao produženu ruku HDZ-ovskog šovinizma, usmjerenu na učvršćavanje i održavanje pozicije etnooligarhije koje nam ne daju naprijed i koje nam oduzimaju evropsku budućnost!

Piše: Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS

Christian Schmidt je svojim djelovanjem kompromitovao poziciju OHR u Bosni i Hercegovini kao nezavisnog tumača i nadzornika implementacije Mirovnog sporazuma baveći se stvarima koje izlaze iz njegovog mandata, samo kako bi pogodovao strateškim interesima jedne od strana u sukobu i države potpisnice u našoj zemlji, Republike Hrvatske.

Do unazad par godina svi su govorili o tome da je sazrelo vrijeme da naša zemlja izađe iz dejtonske faze i uđe u evropsku fazu razvoja, da je vrijeme da se napravi otklon od etnički baziranih politika, izvrše neophodne reforme sistema i otklone blokade, kako bi se ostvario naš strateški politički cilj – punopravno članstvo u EU. Kao jedan od alata za demontiranje ovog hladnoratovskog, etničkog poretka bile su upravo presude Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) koje su pokrenuli apelanti iz Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić, Jakob Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav i mnogi drugi.

Štaviše, Evropska komisija je u Mišljenju iz 2019. godine detektovala 14 prioriteta, koje Bosna i Hercegovina treba implementirati kako bi ostvarila „stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu zakona, poštivanje ljudskih prava i zaštitu manjina, postavljene od strane Evropskog vijeća u Kopenhagenu 1993. godine“. Među tim prioritetima nalazi se i implementacija presuda ESLJP-a za koje je potrebna i izmjena Ustava BiH.

Dolaskom Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu taj kurs se drastično mijenja i od tog trenutka mi svjedočimo pogodovanju i učvršćivanju etniciteta, kao primarne kategorije u političkom sistemu Bosne i Hercegovine, dok se osnovnim ljudskim i političkim pravima naših građana i presudama iz Strabourga više niko ne bavi, niti iko više o njima ozbiljno priča.

Kako smo došli do te situacije?

Sjetimo se samo koliko nas je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, pred posljednje održane opće izbore, mrcvario najavama izmjena Izbornog zakona BiH s čijim sadržajem niko nije bio upoznat. Epilog te priče bile su njegove nametnute izmjene koje su se desile tek nakon što su izbori okončani, čime je Bosna i Hercegovina postala jedina država svijeta u kojoj se izbori raspišu po jednim pravilima, a njihovi rezultati implementiraju po sasvim drugim. To je učinjeno samo kako bi se utvrdila i dodatno ojačala postizborna pozicija jedne etničke i šovinističke stranke HDZ-a, te zacementirala pozicija etniciteta u političkom sistemu Bosne i Hercegovine.

Za sve nas koji se bavimo politikom i sve one koji prate politička dešavanja u BiH i regiji posebno su tada bile otriježnjujuće riječi premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je tada rekao da je Schmidt sve odluke donosio u bliskim konsultacijama i u koordinaciji s njegovom Vladom. Svima nama je već tada bilo jasno da u Bosni i Hercegovini nemamo neko međunarodno i nezavisno ad hoc tijelo koje se bavi implementacijom Mirovnog sporazuma, već Plenkovićevog Obersturmbannführera, ikebanu zaduženu da u našoj zemlji provodi strateške interese Republike Hrvatske, pa čak i kada su na štetu budućnosti građana Bosne i Hercegovine.

I da će Plenkovićev Obersturmbannführer Schmidt ispunjavati svoj zadatak sa onom hladnom njemačkom predanošću, preciznošću i bez obzira na pravne posljedice svojih odluka baš poput jednog čuvenog otpravnika vozova, pokazao je i prilikom jednodnevne suspenzije Ustava FBiH, načinjene samo kako bi se formirala vlast sukladno interesima HDZ-a BiH i njihovog političkog mentora Andreja Plenkovića. U svim drugim državama svijeta ovakav nedemokratski potez, kojim je poništena izborna volja jednog konstitutivnog naroda koji čini polovinu stanovništva naše zemlje, bio proglašen državnim udarom, što on de facto i jeste, osim u Bosni i Hercegovini gdje se našlo par kvislinga željnih fotelja po svaku cijenu, koji pristaju na takve antidemokratske i anticivilizacijske standarde.

Zbog svega toga danas i jesmo tu gdje jesmo. Vlast nas laže, nazivajući prebacivanje papira s jedne gomile na drugu napretkom na evropskom putu dok inflacija divlja, građani odlaze, a naša država se nalazi u najvećoj političkoj krizi u modernoj političkoj historiji, zaglavljena ni na nebu ni na zemlji unutar sveprisutnijeg nadolazećeg sukoba Istoka i Zapada. I sve zahvaljujući kontinuiranoj odbrani strateških interesa Republike Hrvatske od strane Plenkovićevog Obersturmbannführera Schmidta, odnosno njegovom stalnom pogodovanju etničkom nauštrb građanskog, čime se spriječava bilo kakva evolucija našeg krutog i duboko korumpiranog političkog poretka iz dejtonske u briselsku fazu.

U tom kontekstu treba promatrati i najnovije Schmidtovo laktanje kako bi se ubacio gdje mu nije mjesto, odnosno njegovo lično samopozivanje u Strasbourg, gdje namjerava kao treća zainteresovana strana – intervencija, svjedočiti u žalbi Bosne i Hercegovine pred ESLJP povodom presude Kovačević protiv BiH, dok istovremeno HDZ-ov ministar pravde u Vijeću ministara BiH na sve moguće načine prebrojava krvna zrnca apelanta Slavena Kovačevića, samo kako bi osporio njegovo političko bosanstvo i borbu za osnovna politička prava građana Bosne i Hercegovine.

Treba nam svima biti jasno da trenutno gledamo sramotnu epizodu država protiv građana u režiji Plenkovićevog Obersturmbannführera Christiana Schmidta. Pri tome moramo biti svjesni da Bosna i Hercegovina, čak i kao prosječno uređena država, nikada neće ući u Evropsku uniju sve dok ne implementira presude Evropskog suda za ljudska prava. Naprosto jer moramo riješiti pravni i politički problem da neki građani ove zemlje ne uživaju ni osnovna ljudska i politička prava samo zbog toga jer se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda, a ta prava su im zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja je ipak daleko iznad Plenkovićevog balkanskog poimanja realpolitike.

Ko god vam kaže da nije tako, obmanjuje vas i laže! I svi koji šute na ove Schmidtove šovinističke i antibosanske ispade, izdajnici su sopstvene države. Zašto bi inače dopuštali da im jedan zlonamjerni stranac kroji budućnost u kojoj su svi oni koji ne pristaju da budu dio hrvatskog ili srpskog sveta tek građani drugog reda, koji se ništa ne pitaju u sopstvenoj zemlji?

Oni neka nastave s Plenkovićevim Obersturmbannführerom Schmidtom dijeliti ćevape po Čaršiji, dok nam isti državu unazađuje zarad tuđih interesa. Svojim političkim djelovanjem su do sada pokazali da su „na strateškim mjestima njihovi ljudi“ te da ih sve dok su vlast ni država, a ni budućnost naših građana ne interesuje jer su „lutke od krvi bez trunke ideje...“

A za sve nas, koji bez oraha u džepu volimo i živimo političku ideju suverene zemlje jednakopravnih građana naše jedine evropske domovine Bosne i Hercegovine, za nas je Christian Schmidt agent hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini i tako ćemo ga i tretirati. Tek kao produženu ruku HDZ-ovskog šovinizma, usmjerenu na učvršćavanje i održavanje pozicije etnooligarhije koje nam ne daju naprijed i koje nam oduzimaju evropsku budućnost!

#aktuelno #ChristianSchmidt #MuamerBandić #OHR #politika #VisokiPredstavnik