Članak

SEBI PRIPISAO ZASLUGE

Načelnik Centra slagao da je zaslužan za povećanje stipendija

U javnim istupima, u dosadašnjem toku predizborne kampanje, načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) u rezultate svog rada uvrstio je činjenicu da Općina Centar izdvaja 2,1 milion maraka za stipendije mladih.

(Patria) - U javnim istupima, u dosadašnjem toku predizborne kampanje, načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) u rezultate svog rada uvrstio je činjenicu da Općina Centar izdvaja 2,1 milion maraka za stipendije mladih.

- Najveće stipendije imaju mladi u Općini Centar i na to sam ponosan - kazao je Mandić u jednom od javnih nastupa.

Pogledajmo šta o stipendijama u Centru govore činjenice.

U decembru 2023. godine, načelnik Mandić predložio je tekst pravilnika o stipendiranju učenika i studenata. Svojim prijedlogom, Mandić je planirao milion maraka, a po tom planu učenici koji imaju prosjek između 4 i 4,5 ne bi uopće primali stipendije.

Zahvaljujući izmjenama, koje je uputio vijećnik Hidajet Porić (NiP), a podržala većina u Općinskom vijeću, korijenito je promijenjen Mandićev plan, te je osiguran znatno veći ukupni iznos za stipendije.

Također, Porićevim amandmanom u fond za stipendije uvršten je i znatno širi krug učenika od onog što je Mandićev tekst predviđao.

Konkretno, Porićevim amandmanom je osigurano da i učenici s prosjekom od 4 do 4,49, koje je Mandić prvobitno isključio, dobiju stipendije u iznosu od 120 maraka mjesečno. Valja naglasiti da ovaj prosjek obuhvata i najveći broj učenika.

Za učenike s prosjekom od 4,5 do 4,99 amandmanom vijećnika, zahvaljujući Općinskom vijeću, osigurano je po 150 KM, a za one sa prosjekom 5 po 200 KM.

Također, zahvaljujući amandmanima utvrđen je iznos stipendija za studente: po 150 KM za one s prosjekom od 8,0 do 8,49, zatim po 200 KM za one s prosjekom od 8,5 do 9,49 i, konačno, po 250 KM za one s najboljim prosjekom - od 9,5 do 10.

Na koncu, umjesto u periodu od devet mjeseci (kako je predlagao Mandić), Općinsko vijeće je odredilo da učenici i studenti dobijaju stipendije u toku 10 mjeseci.

Zahvaljujući ovim izmjenama, ukupan iznos za stipendije je s Mandićevih milion povećan na ukupno 2,1 miliona.

Kada su na redovnoj sjednici Općinskog vijeća usvojene ove izmjene, načelnik Centra je na društvenim mrežama i u zvaničnom saopštenju priskrbio zasluge za sva navedena povećanja sebi, što je izazvalo bijes vijećnika.

- Želim javnost da upoznam i vas ovdje prisutne, i da zamolim službu za informiranje da blagovremeno i istinito informiše javnost, a ne da dezavuiše.

Načelnik nam je predložio dva pravilnika i ukinuo (stipendije za) prosjek od 4 do 4,5. To je najveći broj djece. Pa smo to vratili.

Pa je smanjio (period stipendiranja) sa 10 na devet mjeseci. Pa smo i to vratili. Pa smo povećali iznos. Predložio je milion, pa smo povećali - kazao je Porić.

Predsjedavajući OV-a Sejad Đozo je također ljutito reagovao što načelnik pripisuje sebi ono što je uradilo Vijeće, te je najavio da će biti pokrenut postupak protiv službenika u Općini Centar zaduženih za informisanje.

Činjenica da načelnik Centra, u toku predizborne kampanje prešućuje zasluge Općinskog vijeća, te ih lažno sebi pripisuje, ukazuje na ozbiljan karakterni problem ovog nosioca vlasti.

(F.L.)

#aktuelno #NačelnikOpćineCentar #OpćinskoVijećeCentar #politika #Sarajevo #SrđanMandić #Stipendije #Studenti #učenici