Članak

BLIŽA SARADNJA

Biden priznao UAE kao svog drugog velikog partnera u odbrani nakon Indije

(Patria) - Predsjednik Joe Biden priznao je Ujedinjene Arapske Emirate kao glavnog odbrambenog partnera Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak nakon razgovora s njihovim predsjednikom o temama koje uključuju rat u Gazi i rastuću bliskoistočnu nestabilnost, javio je Reuters.

Američko priznanje, a Indija je jedina druga zemlja koja je tako označena, omogućava blisku vojnu saradnju kroz zajedničku obuku, vježbe i druge zajedničke napore.

Biden i predsjednik UAE šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan pozvali su na „hitnu, nesmetanu“ isporuku humanitarne pomoći Gazi i podijelili svoju predanost sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u izjavi nakon njihovog sastanka.

Na početku sastanka, Biden je rekao da je obaviješten o najnovijim dešavanjima između Izraela i Libana, gdje su libanski zvaničnici rekli da su izraelski zračni napadi ubili najmanje 492 osobe.

„Moj tim je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama i radimo na deeskalaciji na način koji
omogućava ljudima da se sigurno vrate svojim kućama“, rekao je.

Zajedničko saopštenje dotaklo se umiješanosti zaljevske države u sukob u Sudanu, pri čemu su obojica naglasili da nema vojnog rješenja za rat, koji je izazvao najveću svjetsku krizu raseljenja.

Oni su također naglasili planove za produbljivanje saradnje u istraživanju svemira, čistoj energiji i vjetačkoj inteligenciji, gdje su UAE pokrenuli ambiciozne planove za koje se interesuje američki geopolitički rival Kina.

Potpredsjednica Kamala Harris odvojeno se sastala sa liderom UAE, ali su razgovori bili
zatvoreni za medije.

„Potpredsjednica je izrazila duboku zabrinutost zbog sukoba u Sudanu“, saopštila je Bijela kuća.

„Izrazila je zabrinutost zbog miliona ljudi koji su raseljeni zbog rata i zločina koje su zaraćene strane počinile nad civilnim stanovništvom.“

#aktuelno #JoeBiden #UAE #Indija