Članak

KONTROLA PRAVOSUĐA

Nikšić kao vlasnik tzv. Federalnog Uskoka: Prijeti opoziciji, medijima, neposlušnim partnerima...

Piše: Amra Vrabac

Na ovosedmičnom dvodnevnom zasjedanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) očekuje se imenovanje šefa Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, te devet tužilaca Federalnog tužilaštva i deset sudija Vrhovnog suda Federacije BiH – Poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH. Ovi odjeli se formiraju kako bi se konačno počelo sa implementacijom Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji je usvojen prije deset godina.

I dok još procedura nije završena, niti izvršen prijem potrebnog kadra, a početak rada se očekuje u decembru 2024. godine, federalni premijer Nermin Nikšić osjetio je potrebu da se učestalo oglašava o tzv. Federalnom Uskoku.

Tako Nikšić obavještava medije, javnost, političke oponente da će uskoro sa radom početi ova pravosudna institucija, iako bi prema Nikšićevim opisima čovjek pomislio da se radi o nekom tijelu Vlade FBiH. A ono već postoji. Zove se Antikorupcioni tim Vlade FBiH, a do danas nije poznat nijedan epilog po prijavi ovog tima koji postoji od 2016. godine.

U izvještaju o radu za 2023. godinu Antikorupcioni tim je naveo da je tokom 2023. zaprimio veliki broj anonimnih prijava koje je proslijedio istražnim institucijama na postupanje. I to je jedino što su praktično uradili u borbi protiv korupcije. Sve drugo može stati u okrugle stolove, strategije, planove integriteta…

Dio iz izvještaja Tima za 2023. godinu

Na svom Facebook profilu Nikšić se posebno obraća opoziciji te ih podsjeća da se uskoro osniva ovo Posebno odjeljenje.

“Sve što čujemo od opozicije i ova histerija koju vode kroz medije ima svoj razlog. Uskoro se osniva federalni USKOK koji će istraživati djela korupcije i kriminala. Dosad su ta djela istraživala kantonalna tužilaštva, tu se obično sve i završavalo”, naveo je Nikšić.

A zatim je u intervjuu za Avaz čiji je povremeni analitičar Fadil Mandal i savjetnik ministra Vojina Mijatovića, član Antikorupcionog tima Vlade FBiH, Nikšić ponovo govorio o radu Posebnog odjela.

I nije iznenađujuće što Nikšić govori o radu pa čak i usmjerava postupanje Posebnog odjela nakon što počne sa radom, ako se prisjetimo šta je penzonisani sudija Branko Perić rekao o pravosuđu i koliki je utjecaj politike i međunarodne zajednice na pravosuđe i procese koji se odvijaju.

“Siguran sam da će imati pune ruke posla i veoma je važno da dobiju podršku javnosti, te da profesionalno i nepristrasno krenu u obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom. Ne smije biti nedodirljivih, svi moraju biti dostupni pravosuđu. Svako od nosilaca javnih funkcija, bivših i sadašnjih, mora biti spreman položiti račune za svoj rad te odgovarati za svoja djela, odnosno nedjela.

Rekao bih da su izvjesni početak rada ovih posebnih odjela i strah od polaganja računa najviše doprinijeli histeriji i kampanji laži od SDFA botova.

Naravno da imaju razloga za brigu, jer oni najbolje znaju, na osnovu onoga što je do sada poznato i onoga što će se tek otkriti, šta su radili oni i njihovi kadrovi”, kazao je Nikšić za Avaz.

Dakle, Nikšić je već usmjerio rad Posebnog odjela na stranke opozicije, pa čak i neke medije koji izvještavaju kritički o aktuelnoj vlasti.

A zaboravio je Nikšić spomenuti da je uz ozbiljna upozorenja Ambasade SAD Vlada FBiH konačno pronašla prostor u kojem će biti smješten Odjel. Vlada FBiH je potvrđena 28. aprila 2023. godine. Zašto se nije odmah pristupilo osiguravanju svih uslova za početak rada tzv. Federalnog Uskoka treba odgovoriti Nikšić.

Na Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva i šefu Odjela velika je odgovornost da se odupru političkim pritiscima, obračunima vlasti i opozicije, te da svakom slučaju pristupe sa dužnom pažnjom i da rade u skladu sa profesijom. Jer ako će nam i nove institucije biti kontaminirane kadrovima koji već imaju mrlje u karijeri, onda nam takvo pravosuđe ne može donijeti pravdu za koju se svi zalažemo.

#NerminNikšić #opozicija #Pravosuđe #USKOK #VladaFederacije #izdvojeno #BiH