Članak

NOSITELJICA LISTE SDA ZA GV BIHAĆ

Delić: Vlada USK-a osigurat će 150.000 KM za završetak nove ambulante u MZ Orašac

(Patria) - Nakon jučerašnje posjete nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, koji su zajedno obišli objekat nove ambulante u MZ Orašac, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Zemina Kadirić je izjavila da će nedostajuća sredstva za završetak ovog objekta u iznosu od 150.000 KM osigurati resorno ministarstvo na čijem je čelu, navodi se u saopćenju nositeljice liste SDA za GV Bihaća i dopredsjedavajuće Skupštine USK Ines Delić.

"Izgradnja nove zgrade ambulante u MZ Orašac trebala je započeti još 2021. godine, kada je Vlada Federacije BiH osigurala i na račun Grada doznačila prvobitna sredstva u iznosu od 120.000 KM. Kako Grad Bihać nije uspio riješiti potrebne dozvole i utrošiti ova sredstva, nakon 13 mjeseci ona su morala biti vraćena na račun budžeta FBiH.

Međutim, s obzirom na značaj ovog projekta za stanovništvo Ljutočke doline, nije se odustalo od ovog projekta i Vlada Federacije BiH je u 2022. godini ponovo osigurala sredstva, ali zbog porasta cijena materijala i radova tada u većem iznosu, odnosno 220.000 KM. Također, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjegla lica u Vladi FBiH je obezbijedilo 60.000 KM za ovaj projekat. Navedena sredstva su na raspolaganju u budžetu Grada Bihaća od početka 2023. godine", kaže se u saopćenju.

Dodaje da pored Vlade Federacije BiH i Ministarstva za raseljena lica sredstva za izgradnju nove zgrade ambulante u MZ Orašac sredstva su dosad izdvojili i Vlada USK-a u iznosu od 246.000 KM, te Grad Bihać u iznosu od 118.000 KM, uz inicijativu i insistiranje gradskog vijećnika Mustafe Zulića.

"Sporost i neefikasnost Gradske uprave u realizaciji projekata u našem gradu je prisutna posljednjih nekoliko godina, ističe nositeljica liste SDA za GV Bihać Ines Delić. U takve projekte, po njenim riječima, ubraja se i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Bihać, za koju su obezbijeđena sredstva u iznosu od 7,3 miliona KM. Ona „leže“ na računu ove ustanove posljednje 3 godine i ne realiziraju se, zbog sudskog spora", dodaje Delić.

Posljednja tranša u iznosu od 1,3 miliona KM doznačena je iz budžeta USK-a na inicijativu zastupnika u Skupštini, Emira Šabića. Pozivamo Gradsku upravu da se obezbjede potrebni preduslovi za početak realizacije projekta izgradnje Doma zdravlja Bihać, kako bi građani konačno dobili zdravstvenu uslugu kakvu zaslužuju.

"U Gradu Bihaću potrebne su hitne reforme i obnova zdravstvene infrastrukture, kako bismo osigurali da svi građani imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, kazala je Delić i dodala da se područne ambulante u Vrsti, Ripču, Martin Brodu i drugim mjesnim zajednicama moraju adaptirati. Po njenim riječima, pored ambulante u Orašcu potrebno je obezbijediti i nove prostorije za ambulantu u MZ Ozimice 2.

Trenutna situacija za liječenje naših građana u neuslovnim prostorijama Doma zdravlja Bihać i područnim ambulantama u nekoliko mjesnih zajednica je nedopustiva i pokazuje nedostatak proaktivnosti, odgovornosti i neefikasnosti trenutne vlasti u Gradu Bihaću", istakla je Delić.

"Svaki projekat koji se realizira u Gradu Bihaću je naš i mora biti praćen od početka do kraja, a problemi se moraju inicirati i brže rješavati od strane gradonačelnika i Gradske uprave sa višim nivoima vlasti, bez obzira na nadležnosti", poručila je na kraju Delić.

#DomaZdravljaBihać #GradBihać #InesDelić #MZOrašac #Orašac #SDA #USK #Vrsti #ZeminaKadirić #BiH