Članak

BLISKI ISTOK

Libanon sazvao hitnu sjednicu vlade, Izrael proglasio vanredno stanje

Libanonski tehnički premijer Najib Mikati sazvao je hitnu sjednicu vlade kako bi raspravili seriju izraelskih zračnih napada na jug Libanona.

(Patria) - Libanonski tehnički premijer Najib Mikati sazvao je hitnu sjednicu vlade kako bi raspravili seriju izraelskih zračnih napada na jug Libanona.

Izrael je izveo više od 40 zračnih napada na južni Libanon u pokušaju da spriječi široku ofanzivu Hezbollaha, prenosi Index.

U tim napadima ubijene su tri osobe, uključujući borca iz političke stranke Amal, saveznice Hezbollaha. Također su četiri osobe lakše povrijeđene.

Ovi izraelski napadi bili su među najintenzivnijim od početka sukoba između Hezbollaha i Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Libanonska nacionalna novinska agencija javila je da su izraelski napadi izazvali požare u prirodi.

Hezbollah je tvrdio da izraelski preventivni napadi nisu utjecali na njegovu ofanzivu te da su svi dronovi lansirani "prema planu".

Libanonska grupa napala je 11 vojnih baza na sjeveru Izraela i lansirala više od 320 raketa prije nego je objavila kraj svoje vojne operacije, za koju je rekla da je odmazda za izraelsko ubistvo njihovog vrhovnog vojnog komandanta Fouada Shukra u Bejrutu prije mjesec dana.

Izraelski dužnosnici izjavili su da je njihova preventivna akcija spriječila udare na centralni dio Izraela. Glavni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je da će održati govor danas u 18 sati.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant proglasio je vanredno stanje u narednih 48 sati, koje Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) daje ovlaštenja da izdaju ograničenja za kretanje civila.

Nakon najnovije procjene situacije, Gallant je proglasio posebnu situaciju na domaćem frontu širom Izraela, saopšteno je iz izraelskog Ministarstva odbrane.

#Izrael #Liban #VanrednoStanje #Svijet